Saudijska Arabija objavila rat Islamskoj državi, IS regrutira i djecu

Saudijska Arabija uhitila je 431 osobu osumnjičenu za pripadnost Islamskoj državi i spriječila je tako niz napada na džamije, snage sigurnosti i diplomatske misije, objavilo je u subotu ministarstvo unutarnjih poslova. Objava je uslijedila nakon što je autobomba eksplodirala na kontrolnoj točki u blizini jednog od najstrožih zatvora u četvrtak odnijevši život jedne osobe i ranivši dvije u napadu za koji je odgovornost preuzela Islamska država.

Niz smrtonosnih napada koje su izveli sljedbenici ultraradikalnih militantnih skupina iz Iraka i Sirije povećao je zabrinutost za sve snažniju prijetnju najvećem svjetskom izvozniku nafte. “Broj uhićenih porastao je na 431, većinom državljana u dodatku na napadače drugih nacionalnosti… šest uzastopnih samoubilačkih napada kojima su cilj bile džamije u istočnoj provinciji svakog petka, kao i atentati na snage sigurnosti spriječeni su”, navelo je ministarstvo u priopćenju. “Terorističke zavjere kojima su cilj diplomatske misije, snage sigurnosti i vladine zgrade u pokrajini Sharurah i atentati na pripadnike snaga sigurnosti spriječeni su”, dodaje se u priopćenju.

Islamska država pozvala je sljedbenike da organiziraju napade u toj kraljevini i u dva samoubilačka napada na šijitske džamije ubijeno je u svibnju ukupno 25 osoba. U lipnju Saudijac se raznio u šijitskoj džamiji i odnio živote 27 vjernika. Islamska država želi izgnati šijitske muslimane.

Radikalna skupina Islamska država (IS) objavila je prvu snimku na kojoj dijete vojnik odrubljuje glavu sirijskom vojnom časniku, objavio je u petak Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR), nevladina udruga sa sjedištem u Londonu. Dijete koje je unovačila Islamska država tek je jedan od stotina pripadnika skupine zvane “Podmladak kalifata”. IS novači djecu u rasponu od predadolescentske do adolescentske dobi u blizini škola, džamija i na javnim mjestima, a zatim ih podvrgava teškoj indoktrinaciji i vojnoj obuci.

Na snimkama koje je objavio IS iz pokrajine Homs u središnjoj Siriji vidi se dijete koje se čini predadolescentske dobi odjeveno u vojnu odoru kako drži ljudsku glavu i okrvavljen nož Militantna skupina zarobila je sirijskog časnika u svibnju kada je osvojila grad Palmiru uvršten na UNESCO-ov popis svjetske kulturne baštine zbog bogatstva spomenika iz rimskog doba, rekao je Rami Abdul Rahman, čelnik SOHR-a. “Ovo je prva snimka djeteta koje odrubljuje glavu”, rekao je Rahman. IS sije strah među stanovništvom upravo objavom snimaka dekapitacije civila, boraca, stranih humanitaraca i novinara.

You may also like

0 comments