Saudijska Arabija izdala prve međunarodne obveznice

Saudijska Arabija prvi je puta na međunarodnom tržištu izdala obveznice u ukupnom iznosu 17,5 milijardi dolara, privukavši potražnju čija je ukupna vrijednost bila četiri puta veća od traženog iznosa, objavili su u četvrtak ujutro službeni mediji.

“Ukupni je iznos prvog izdanja bio 17,5 milijardi dolara”, objavila je Saudijska novinska agencija.

“Ukupni iznos predbilježbi na obveznice bio je 67 milijardi dolara (251,3 milijarde saudijskih rijala)”, navodi agencija.

Upućeni je izvor u srijedu potvrdio da su “uvjeti objavljeni”, napominjući da su Saudijci podijelili ukupni iznos na tri tranše s rokom dospijeća od pet, 10 i 30 godina, skrojene posebno za američko tržište.

Interes su pokazali i brojni kupci izvan Sjedinjenih Država, dodaje izvor.

Saudijsko je izdanje nadmašilo očekivanja brojnih analitičara ali i iznose svih obveznica koje su dosada izdala gospodarstva u nastajanju, napominje Bloomberg News.

Saudijska Arabija najveći je izvoznik nafte u svijetu a za ovu godinu prognozirali su proračunski manjak od 87 milijardi dolara, zbog pada prihoda od nafte. Da bi ga pokrili odlučili su prilagoditi gospodarski model smanjenjem državne pomoći bez presedana u saudijskoj povijesti i kočenjem vladinih projekata. U rujnu su – među ostalim mjerama – snizili i plaće ministara.

Rijad je već izdao obveznice na domaćem tržištu ali to je rezultiralo smanjenom likvidnošću banaka, tumači vodeći analitičar za Bliski istok londonskog Oxford Economicsa Patrick Dennis.

“To je glavni razlog za aktualno zaduživanje na međunarodnom tržištu”, tumači Dennis, a smanjuje i pritisak na devizne rezerve.

Prema službenim su podacima saudijske devizne rezerve u kolovozu iznosile 562 milijarde dolara, u odnosu na 732 milijarde koliko su iznosile na kraju 2014. godine. (Agencije)

You may also like