Saudijci spasili iranski naftni tanker u Crvenom moru

Nema ozlijeđenih
audijska obalna straža pomogla je iranskom naftnom tankeru koji je imao problema s pogonom nedaleko od obale grada Džede u Crvenom moru nakon što je Rijad primio poziv upomoć od Irana, objavila je državna agencija SPA u četvrtak.
 S

Brod “Hapiness 1” i 26 člana posade pronađeni su 70 kilometara jugoistočno od luke Džeda, napominje agencija i dodaje da je kapetan zatražio da remorker otegli tanker jer imaju “problema s pogonom i kontrolama broda”.

Posadu čine 24 Iranca i dvojica Bangladešana, navodi SPA. “Kraljevina je primila službeni poziv upomoć, preko svoje stalne delegacije u Ujedinjenim narodima u New Yorku od iranskog otpravnika poslova u njihovoj delegaciji”, rekao je prema navodima SPA glasnogovornik saudijske obalne straže.

“Proveli smo sve potrebne mjere kako bismo zaštitili posadu i osigurali da nema štete po okoliš i pomogli brodu”, rekao je. Nije poznato je li s tankera iscurila nafta. Sjedinjene Države odlučile su prekinuti sav iranski izvoz nafte nakon 1. svibnja pod prijetnjom sankcijama državama koje bi nastavile kupovati iransku naftu.

Veliki neprijatelji u području Bliskog istoka, sunitska kraljevina Saudijska Arabija i Islamska Republika Iran, najveća država šijitskog islama, uključeni su u nekoliko ratova u regiji. Iran pomaže režimu predsjednika Bašara al Asada u Sriji u borbi protiv Islamske države, a Saudijska Arabija pomaže međunarodno priznatu vladu u Jemenu koja se bori s proiranskim jemenskim pobunjeniima Hutijima.

You may also like