Saudijci s Kinezima razvijaju nove kapacitete

Vrijednost posla 161 milijarda dolara

Saudijska naftna tvrtka Saudi Aramco potpisala je sporazum s kineskim partnerima vrijedan 12,2 milijarde dolara za izgradnju rafinerije i petrokemijskog kompleksa na sjeveroistoku Kine, koji bi trebao početi s radom 2026. godine.

Projekt u gradu Panjinu u provinciji Liaoning bit će drugo veliko Aramcovo rafinersko-petrokemijsko ulaganje u Kini, a planira se izgraditi rafinerijski kompleks za preradu 300.000 barela dnevno. Očekuje se da će godišnje proizvoditi 1,65 milijuna tona etilena i dva milijuna tona paraksilena.

Saudijska tvrtka očekuje da će tvornica biti potpuno operativna do 2026. godine, nakon što se za projekt osiguraju potrebna administrativna odobrenja. Kineski proizvođač vojne opreme NORINCO Group će držati nešto više od polovine udjela u novom kompleksu, dok će Aramco držati 30 posto, a Panjin Xincheng 19 posto.

Aramco će kompleksu isporučivati do 210.000 barela sirove nafte dnevno. Ovaj projekt dolazi nakon što je Saudi Aramco prijavio rekordnu dobit u 2022. godini od 161 milijardu dolara.

Prema priopćenju saudijske tvrtke Saudi Aramco, ovaj projekt je dio njezine strategije za diverzifikaciju poslovanja i širenje međunarodne prisutnosti. Također, ovaj projekt predstavlja nastavak suradnje između Saudijske Arabije i Kine u naftnom sektoru.

Ovaj sporazum dolazi u vrijeme kada se Saudijska Arabija, kao i druge zemlje koje ovise o nafti, suočava s padom potražnje za naftom i smanjenjem cijena nafte. Zbog toga se Saudi Aramco, kao najveći svjetski izvoznik nafte, okreće drugim izvorima prihoda i širenju poslovanja.

Kina je također zainteresirana za širenje svoje rafinerske i petrokemijske industrije, kako bi smanjila svoju ovisnost o uvozu. Ujedno, Kina je najveći potrošač nafte na svijetu.

Očekuje se da će ovaj projekt stvoriti nova radna mjesta u regiji i pomoći u razvoju lokalne ekonomije. Također, proizvodi koji će se proizvoditi u ovom kompleksu bit će izvoženi na tržišta diljem svijeta, čime će se dodatno poboljšati gospodarska suradnja između Saudijske Arabije i Kine.

You may also like