Saudijci okupljaju frontu protiv Irana

Bin Salman poručioe
Kralj Salman bin Abdulaziz pozvao je svijet u četvrtak da zauzme “odlučan stav” protiv napora Irana u razvoju nuklearnih i balističkih raketnih programa, u godišnjem obraćanju najvišem vladinom savjetodavnom tijelu.

“Kraljevstvo naglašava opasnosti od iranskog regionalnog projekta, njegovog miješanja u druge zemlje, poticanja terorizma, raspirivanja plamena sektaštva u svojim naporima da posjeduje oružje za masovno uništenje”, rekao je kralj članovima Shura vijeća putem videolinka.

To su bile njegove prve javne opaske otkako se obratio Općoj skupštini Ujedinjenih naroda u rujnu putem video veze, gdje je također ciljao na Iran. Saudijska Arabija, zemlja sunitskih muslimana, i šiitski Iran zaključani su u desetljećima dugoj borbi za utjecaj u cijeloj regiji, podržavajući suprotne strane u sukobima od Sirije do Jemena.

Napetosti su porasle otkako je američki predsjednik Donald Trump 2018. godine povukao Sjedinjene Države iz značajnog nuklearnog sporazuma sa svjetskim silama i ponovno uveo stroge ekonomske sankcije protiv Islamske Republike.

Čelnici Saveza država jugoistočne Azije (ASEAN) počeli su u četvrtak u Hanoju 37. sastanak na vrhu koji bi trebao donijeti strategiju za gospodarski oporavak izazvan pandemijom koronavirusa te promicati rješenja za smanjenje napetosti u Južnom kineskom moru, prenose agencije.

Vijetnamski premijer Nguyen Xuan Phuc otvorio je sastanak na vrhu pod nazivom “Kohezijski i odgovorni ASEAN” koji se trebao održati fizički, no preinačen je u online format, piše njemačka agencija dpa.

“Tri četvrt stoljeća prošlo je od završetka Drugog svjetskog rata. Međutim, svjetski mir i sigurnost nisu istinski održivi”, rekao je Phuc čija vlada 2020. predsjeda deseteročlanim blokom.

“Ove godine smo posebno izloženi prijetnji kao posljedici rastućih nepredvidivih ponašanja država te rivalstva i trzavica između velikih sila”, rekao je Phuc, prenosi Reuters.

Osim pandemije i klimatskih promjena visoko na dnevnom redu samita su napetosti u Južnom kineskom moru u kojem kineski brodovi povremeno sudjeluju u trzavicama s brodovima Vijetnama, Malezije i Indonezije.

Kina polaže pravo na 80 posto mora uključivo velike dijelove Vijetnamskog ekskluzivnog gospodarskog pojasa (EEZ), kao i na otočja Paracel i Spratly te ulazi u gospodarske pojaseve drugih članica ASEAN-a kao što su Brunei, Indonezija, Malezija i Filipini, piše Reuters.

Kina i Sjedinjene Države međusobno se optužuju za povećanje napetosti u tom strateškom području te SAD povremeno u regiju šalje svoje brodove i nosače zrakoplove ističući da želi podržati slobodan i otvoren prostor Indijskog oceana i Pacifika.

Čelnici deset zemalja članica razgovarat će o javnom zdravlju i društvenoekonomskim izazovima pandemije koronavirusa te predlagati rješenja za gospodarski oporavak, rekao je Phuc.

U nedjelju bi sudionici trebali potpisati Cjelovito regionalno gospodarsko partnerstvo (Regional Comprehensive Economic Partnership, RCEP) uz potporu Kine što bi trebalo postati najveći svjetski trgovinski sporazum.

Taj sporazum trebao bi učvrstiti ulogu Kine kao gospodarskog partnera Jugoistočne Azije, Japana i Koreje i postaviti je u poziciju da oblikuje trgovinske propise u regiji.

ASEAN čine Brunej, Indonezija, Kambodža, Laos, Malezija, Mjanmar, Filipini, Singapur, Tajland, Vijetnam.Zemlje članice ASEAN-a uspostaviti će zalihe medicinskih potrepština i lijekova za izvanredno stanje te osnovati regionalni centar za izvanredna stanja uz pomoć Japana.

U utorak su se na virtualnom sastanku ministara vanjskih poslova zemalja članica ASEAN-a savezu pridružili Kolumbija, Kuba i Južnoafrička Republika kao partneri u Ugovoru o prijateljstvu i suradnji (Treaty of Amity and Cooperation, TAC).

Lideri ASEAN-a održat će online sastanke na vrhu s Australijom, Kinom, Indijom, Japanom, Novim Zelandom i Repulikom Korejom, te Ujedinjenim narodima i Sjedinjenim Državama.

Vijetnam će po završetku skupa 15. studenoga predsjedanje predati sutlanatu Brunei.

You may also like

0 comments