Saudijci očekuju stabilizaciju, cijena barela ispod 61 dolar

Rijad – Cijene barela nafte stabilizirale su se u srijedu na međunarodnim tržištima ispod razine od 61 dolar nakon što je saudijski ministar izjavio da očekuje da će tržište samo pronaći ravnotežu i da će se cijene stabilizirati, ukazujući pritom i na čvršći rast svjetskog gospodarstva.
Na londonskom je tržištu cijena barela za isporuke u travnju pala 42 centa u odnosu na prethodno zatvaranje, na 60,60 dolara. U ponedjeljak je zaključila trgovanje u plusu 2,5 posto. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 23 centa višoj cijeni, od 50,75 dolara. U utorak su cijene poduprli oružani sukobi u Libiji da bi se u srijedu pozornost preusmjerila na saudijskog ministra za naftu Alija al-Naimija, koji je izrazio nadu i očekivanje da će naftno tržište samo pronaći ravnotežu i da će se cijene stabilizirati. “Nadam se i očekujem da će se ponuda i potražnja uravnotežiti i da će se cijene stabilizirati”, kazao je Naimi u Berlinu. “Čini se da je svjetski gospodarski rast danas čvršći”, dodao je.

Njegov se berlinski govor nadovezao na vijest da je Saudijska Arabija u utorak povisila službene prodajne cijene nafte za kupce u Aziji i u SAD-u. “Znak je to da su cijene dotaknule dno jer podrazumijeva da Saudijci podižu cijene bez straha od gubitka tržišnog udjela”, objašnjava Tony Nunan iz tokijske korporacije Mitsubishi. Krajem prošle godine Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) zadržala je razinu proizvodnje na 30 milijuna barela dnevno budući da je prevladalo mišljenje moćne Saudijske Arabije koja se u borbi za tržišni udio zalagala za to da se cijene definiraju na tržištu a ne smanjenjem ponude, kao što su tražile siromašnije članice OPEC-a, poput Venezuele i Irana.

Odvojeno je OPEC na svojim internetskim stranicama objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u utorak iznosila 56,13 dolara, što znači da je pala 80 centi u odnosu na prethodni trgovinski dan.

You may also like