Saudijci ipak čestitali pobjedu Bidenu

SPA
Kralj Salman i princ nasljednik Mohamed bin Salman, vrlo bliski Donaldu Trumpu, čestitali su u nedjelju navečer novoizabranom predsjedniku i potpredsjednici Sjedinjenih Država Joeu Bidenu i Kamali Harris, objavila je službena agencija SPA.

Posljednji dužnosnik zaljevskih arapskih monarhija koji je reagirao, kralj Salman je uputio “najbolje želje za uspjeh” i podsjetio na “povijesno bliske odnose između dviju zemalja i prijateljskih naroda”, prenosi SPA. Princ Mohamed je zaželio “još više napretka u Sjedinjenim Državama” i naveo da se “nada nastavku suradnje dviju prijateljskih država”.

Princ nasljednik i de facto čelnik kraljevstva je u bliskim odnosima s poraženim predsjednikom Donaldom Trumpom i njegovim zetom i savjetnikom Jaredom Kuchnerom, posebice zbog njihove zajedničke nesklonosti Iranu.

Nakon zategnutih odnosa s Barackom Obamom, Rijad je imao neupitnu podršku Trumpove administracije, uključujući i tijekom globalne afere izazvane ubojstvom saudijskog novinara Jamala Khashoggija 2018. godine.

Bivši potpredsjednik Baracka Obame, Joe Biden je obećao tijekom kampanje da će preispitati odnose sa Saudijskom Arabijom i “jamčiti da se Amerika ne odriče svojih vrijednosti kako bi prodala oružje ili kupila naftu”. Saudijska Arabija nije do sada reagirala na pobjedu Joea Bidena, za razliku od svih drugih zaljevskih čelnika.

You may also like