Saudija zaoštrava diplomatsku retoriku prema Iranu

Saudijski ministar vanjskih poslova Adel al-Džubeir optužio je u ponedjeljak Iran za prijetnje saudijskom savezniku Bahreinu u razgovoru s visokom predstavnicom Europske unije koja pokušava uvjeriti službeni Rijad u opravdanost nuklearnog sporazuma što ga je Zapad sklopio s Iranom.

Džubeir je na zajedničkoj konferenciji za novinare s visokom predstavnicom za vanjsku politiku Federicom Mogherini rekao da Islamska Republika Iran ima neprijateljske planove prema bliskoistočnim susjedima. Teheran se miješa u unutarnja pitanja susjednih zemalja, rekao je saudijski šef diplomacije.

Nije objasnio o kakvim je iranskim komentarima riječ i tko ih je izgovorio no smatra da su povezani sa sporazumom kojim se šest sila obvezalo postupno ukidati Iranu sankcije u zamjenu za ograničenje njegova nuklearnog programa.  Mogherini je doputovala u Rijad kako bi pozvala na mir u Jemenu te kao i drugi visoki zapadni čelnici, uvjerila Saudijsku Arabiju, zemlju sunitskog islama, da sporazum sklopljen s Iranom neće naštetiti regiji.

Mogherini je pozdravila sporazum rekavši da je to “znak nade za cijeli svijet” i rekla da razumije “vrlo dobro” zabrinutost Rijada. U utorak Mogherini putuje u Teheran kako bi s tamošnjim dužnosnicima razgovarala o primjeni povijesnog sporazuma potpisanog 14. srpnja.

Europska unija je igrala važnu ulogu u pregovorima između Irana i pet članica Vijeća sigurnosti UN-a i Njemačke. Saudijska Arabija i ostale zemlje Perzijskog zaljeva strahuju da će ukidanje gospodarskih sankcija Iranu omogućiti da izdašno vojno i financijski pomaže svoje regionalne saveznike. Arapi optužuju Iran, zemlju šijitskog islama da se upliće u Bahrein, Irak, Siriju, Libanon i Jemen.

You may also like