Saudija uhićuje napadače na šijitsku džamiju

Saudijske vlasti uhitile su trojicu braće povezane sa samoubilačkim napadom kojeg je u lipnju počinio Saudijac u šijitskoj džamiji u susjednom Kuvajtu, objavila je u utorak saudijska novinska agencija SPA. Ultraradikalna sunitska skupina Islamska država navela je da je počinila ovaj napad u kojemu je 27 ljudi ubijeno, s očiglednim ciljem poticanja sektaške mržnje.

Trojica braće, Saudijci, čija imena se ne navode, sudjelovali su u terorističkom napadu na džamiju Imam al-Sadek, navodi agencija pozivajući se na glasnogovornika ministarstva unutarnjih poslova. Jedan od njih uhićen je u Kuvajtu i izručen Arabiji, drugi je priveden u gradu Taif na zapadu zemlje, dok je treći uhićen nakon razmjene vatre s policajcima i ranjavanja dvojice policajaca u blizini granice s Kuvajtom.

Četvrti brat živi u Siriji i pripadnik je Islamske države, naveo je glasnogovornik ministarstva. Napad na džamiju u Kuvajtu bio je najsmrtonosniji napad, s najvećim brojem poginulih, u bilo kojoj od šest država Zaljeva otkako su prije deset godina u Saudijskoj Arabiji zaustavljeni napadi al-Kaide. Napad je izazvao zabrinutost vezanu uz broj mladih Saudijaca koji su spremni krenuti u napad na šijite u manjim državama Zaljeva i ostvarivati prijetnje Islamske države da će pojačati nasilje upravo tijekom mjeseca Ramazana.

You may also like