Saudija u problemima s deficitom zbog pada cijene nafte

Rijad – Saudijska Arabija ove će godine zabilježiti više nego dvostruko veći deficit nego što u vladi procjenjuju, prognozira tamošnja vodeća istraživačka tvrtka, sugerirajući kako će se kraljevina prvi puta u više od 10 godina morati zadužiti na tržištu dugova.

Pogođen oštrim padom cijena sirove nafte, najveći će svjetski izvoznik ‘crnog zlata’ ove godine prema procjenama istraživačke tvrtke Jadwa zabilježiti manjak u proračunu od 106 milijardi dolara (397 milijardi saudijskih rijala), odnosno 15,6 posto BDP-a. Vlada je ovogodišnji manjak procijenila na 39 milijardi dolara. Saudijska Arabija u prosjeku izvozi 7,0 milijuna barela nafte dnevno a ove godine može očekivati pad prihoda od prodaje nafte za 35 posto, na 171,8 milijardi dolara, pokazalo je Jadwino kvartalno izvješće. Prognoze temelje na pretpostavljenoj cijeni od 57 dolara za barel nafte u 2015. i prosječnoj dnevnoj proizvodnji od 9,8 milijuna barela, odnosno 200.000 barela većoj u usporedbi s prošlom godinom.

Ukupni proračunski prihodi kraljevstva trebali bi se ove godine smanjiti za 33,7 posto, na 185 milijardi dolara, dok bi državna potrošnja trebala ostati više-manje nepromijenjena, na 290,9 milijardi dolara, procjenjuju u Jadwi. Ukazuju ujedno na raširena očekivanja da će unatoč golemim rezervama Rijad po prvi put u približno 15 godina pribaviti sredstva potrebna za financiranje manjka na tržištu dugova. Značajan dio prognoziranog manjka, nekih 30 milijardi dolara, proizlazi iz toga što je novi saudijski kralj Salman radnicima u zemlji dodijelio dodatne dvije mjesečne plaće, podsjeća AFP. “Sada se očekuje da će vlada izdati obveznice u sklopu strategije financiranja proračunskog manjka”, kažu u toj istraživačkoj tvrtki.

Iako Saudijska Arabija ima goleme devizne rezerve, koje su krajem veljače dosegnule 714 milijardi dolara, u Jadwi pojašnjavaju kako bi se zaduživanjem otklonila potreba da one budu jedini izvor financiranja deficita. U istraživačkoj tvrtki prognoziraju i da će ove godine tekući račun bilance plaćanja po prvi put od 1998. iskazati manjak, i to u iznosu 23,1 milijarde dolara. Lani je iskazao višak od 81 milijarde dolara.

U izvješću nisu uzeti u obzir konačni troškovi vojne operacije u susjednom Jemenu, koju predvodi Saudijska Arabija. Isto tako nije uračunato ni moguće smanjenje proizvodnje sirove nafte radi usklađivanja za očekivano povećanje iranske proizvodnje nafte ako Teheran sa zapadnim silama postigne konačni sporazum o nuklearnom programu. (Agencije)