Saudija najavljuje veliki proračunski deficit

50 milijardi dolara
Saudijska Arabija usvojila je proračun za 2020. godinu u kojem predviđa proračunski manjak od 187 milijardi rijala (oko 50 milijardi dolara).

Rashodi su procijenjeni na 1.200 milijardi rijala, što znači da će porasti 2,7 posto u odnosu na ovu godinu. Prihodi su procijenjeni na 833 milijarde rijala. Saudijski kralj Salman bin Abdulaziz Al Saud odobrio je proračun na sjednici vlade koju je prenosila državna televizija.

Zemlja će po njegovim riječima podupirati rast i razvoj fokusomi na optimalno korištenje raspoloživih resursa, jačanje privatnog sektora, poboljšanu transparentnost i efikasnu javnu potrošnju. Ministar financija Mohammed al-Džadan navodi u priopćenju da će javni dug dosegnuti 26 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP-a).

Saudijska Arabija paralelno provodi društvene i gospodarske reforme u sklopu plana Vision 2030. a namjerava uvesti i sustav turističkih viza. Tim potezima Rijad želi privući više stranih ulagača, dodaje dpa.

Saudi Aramco je danas prvi put izašla na burzu i započela je trgovanje na saudijskoj burzi „Saudi Tadawul“ uz divovsku inicijalnu javnu ponudu dionica od 25,6 milijardi dolara koja je postavila rekord kao najveća u povijesti.

Saudi Aramco je u prvim trenucima na tržištu povećao vrijednost za 10 posto i ona je premašila ukupno teško zamislivih 1.880 milijardi dolara, što ga čini najvrjednijom kompanijom na svijetu.

Naftni div u državnom vlasništvu započeo je trgovanje na saudijskoj burzi Tadawul poslije početne javne ponude od 25,6 milijardi dolara, rekordno velike u povijesti.
Kompanija je najavila prodaju 1,5 posto svojih dionica za 32 saudijska rijala po dionici, odnosno 8,53 dolara.

Vrijednost dionica Saudi Aramca koja je odmah dostigla maksimalni rast od 10 posto, odnosno 35,2 riala (9,39 dolara) po dionici, čini Aramco vrjednijim od najvećih pet naftnih kompanija svijeta zajedno: Exxon Mobil, Total, Royal Dutch Shell, Chevron i BP.

You may also like

0 comments