Saudi Aramco potpisao ugovore u vrijednosti 34 milijarde dolara

Saudijska Arabija potpisala je u utorak na međunarodnoj gospodarskoj konferenciji unosne poslovne ugovore vrijedne više od 50 milijardi dolara, usprkos činjenici da konferenciju zbog ubojstva novinara Jama Khashoggija u saudijskom konzulatu u Istanbulu bojkotiraju vodeći zapadni političari i brojne međunarodne financijske institucije.
Ugovori su potpisani s tvrtkama u naftnom, plinskom, industrijskom i infrastrukturnom sektoru, a među njima su Trafigura, Total, Hyndai, Norinco, Schlumberger, Halliburton i Baker Hughes. Saudijska tvrtka Aramco, nacionalna naftna i plinska kompanija sa sjedištem u Dhahranu i, prema Bloombergu najprofitabilnija tvrtka na svijetu, potpisala također 15 memoranduma o razumijevanju u vrijednosti 34 milijarde dolara.

Rusija je u Rijad poslala veliko izaslanstvo koje predvodi Kiril Dimitrijev, čelnik Direktnog investicijskog fonda (DIF). Novinarima je kazao da Khashoggijevo ubojstvo treba istražiti i krivce kazniti, ali da se odlučnost Saudijske Arabije u provođenju gospodarskih i socijalnih reformi ne može ignorirati.

Iako su se s konferencije povukli američki ministar gospodarstva Steven Mnuchin i ministri Velike Britanije i Francuske,, kao i izvršni direktori i predsjedatelji oko 20 velikih financijskih tvrtki poput JP Morgan Chase i HSBC te predsjednice Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Christine Lagarde, u Rijad su ipak stigli niže rangirani dužnosnici zapadnih banaka i kompanija.

Kako izvršni direktori najvećih azijskih tvrtki, posebice iz Kine i Japana, nisu oklijevali odazvati se konferenciji, Rijad gotovo da već može reći da trodnevna konferencija predstavlja uspjeh. Konferencija se održava u velebnom i raskošnom hotelu Ritz-Carlton u kojem je prijestolonasljednik Mohamed bin Salman u korupcijskoj čistki prošle godine zatočio više desetaka, biznismena, prinčeva, klerika i ostalih saudijskih dužnosnika. Prijestlonasljednik je viđen na konferenciji, rekli su Reutersovi očevici.

You may also like

0 comments