Sastavljen popis kritičara Monsanta

Spisak za odstrijel?
Američki proizvođač sjemena i agrokemijskih proizvoda Monsanto sastavio je popis kritičara u sedam europskih zemalja, potvrdio je u utorak njegov vlasnik njemački Bayer.

Bayer je prošle godine kupio Monsanto za 63 milijarde dolara, što mu je, između ostalog, donijelo i više od 13.000 tužbi zbog Monsantova herbicida Roundupa, koji podnositelji u SAD-u dovode u vezu s obolijevanjem od raka.

U međuvremenu su francuski mediji izvijestili da je američka kompanija sastavila listu više od 200 znanstvenika, novinara i političara koji su pokazali skepsu prema njezinim proizvodima. Listu je po narudžbi Monsanta sastavila kompanija za odnose s javnošću FleishmanHillard.

Ured državnog tužitelja u Parizu pokrenuo je istragu a prije nešto više od mjesec dana pitanjem se pozabavio i njegov vlasnik Bayer. Posao su povjerili odvjetničkom uredu Sidley Austin kako bi utvrdili za koje su zemlje izrađeni popisi. Prema aktualnim informacijama, uz Francusku, sastavljene su i liste kritičara u Njemačkoj, Italiji, Nizozemskoj, Poljskoj, Španjolskoj i Britaniji, objavili su iz njemačke kompanije.

Bayer se ispričao u ime svoje podružnice. “Mi u Bayeru ne vodimo tako dijalog s društvom i zainteresiranim akterima. Ispričavamo se zbog takvog ponašanja”, poručili su iz Bayera u otvorenom pismu njemačkom parlamentu. Novinska agencija AFP žalila se francuskom regulatoru Commission Nationale Informatique et Libertes budući da su na listi i neki njezini novinari.

You may also like

0 comments