Sastanak SDP-a i Mosta: Dogovoren sistem lijevka

Ivan Lovrinović (Most) je ustvrdio nakon sastanka s predstavnicima koalicije Hrvatska raste da “ni Milanović niti Karamarko ne mogu biti mandatari” te da će Most ići s onom stranom koja ponudi više. “Ukoliko se dogodi da budu jasne poruke da je tripartitna vlada nemoguća, sistemom lijevka ići ćemo prema rješenju sa stranom koja pruža jamstva u smislu programa i ljudskih potencijala da to možemo ostvariti”, izjavio je Ivan Lovrinović iz Mosta.

Branko Grčić (SDP) kazao je da se na sastanku dogodila razmjena mišljenja i pojašanjavanje stavova koje smo čuli u ponedjeljak u Esplanadi. Iz svakog razgovora se može profitirati pa i ovoga, naveo je, jer se treba razgovarati o mogućim rješenjima, kao što je lijevak o kojemu je govorio Lovrinović. “Lijevak je put prema traženju rješenja, od onih mnogobrojnih prema onome koje je dobro za Hrvatsku”, pojasnio je Grčić. “Čitav niz rješenja smo raspravili, ali ne mogu o tome, zato što se zaista radi o detaljima. Ovi razgovori su bili potrebni, jer smo u zaista konstruktivnom duhu raspravljali o varijantama, pozicijama koje Most drži kao i našim stajalištima, utvrđivanju koja je najniža crta do koje se može ići”, kazao je Grčić.

Istakao je da je na sastanku s Mostom bio u ime cijele koalicije, usprkos tome što je HNS kategorički odbio mogućnost zajedničke vlade s HDZ-om. “Mi smo tu u ime cijele koalicije Hrvatska raste pa i šire od toga”, kazao je Grčić.

Pregovarači SDP-a Branko Grčić i Siniša Hajdaš Dončić došli su poslijepodne na sastanak u prostorije Mosta nezavisnih lista u Zagrebu. “Idemo razgovarati oko formiranja saborske većine i vlade”, rekao je Grčić novinarima u Smičiklasovoj ulici. Na pitanje dolaze li u Most s novim prijedlozima, odgovorio je kako je SDP imao svoje prijedloge i testirao ih na izborima. “Sad idemo dalje razgovarati o drugim opcijama. Ovo je vrijeme pregovora i razgovora i nadam se da će se to uspješno završiti. Ono što je važno, Hrvatska je stabilna, tehnička vlada radi svoj posao, nema panike, ništa nije dramatično”, poručio je Grčić.

Prije SDP-ovih, u stranačke su prostorije došli Mostovi pregovarači. Ljubica Ambrušec kazala je kako se “nada da će biti nekih rješenja i odluka o sastavljanju Vlade i Sabora, da krenemo raditi kako bi ovaj narod mogao normalno živjeti”. Zamoljena da komentira odluku SDP-ovih koalicijskih partnera koji ne žele u koaliciju s HDZ-om, Ambrušec je odgovorila, “ako su to konačne odluke, znaju što takve odluke u konačnici znače”.

Na pitanje znači li to da bi Most u tom slučaju okrenuo leđa SDP-u, odgovorila je kako ne može ništa reći dok ne vidi stavove koji će se iznijeti na sastanku. Ivan Lovrinović također kaže kako o odustajanju SDP-ovih koalicijskih partnera zna samo iz medija. “Danas u razgovorima ćemo doznati je li to tako”, rekao je.

Ivan Lovrinović, izabrani zastupnik Mosta, na svom se Facebook profilu osvrnuo na sastanak Mosta s predstavnicima koalicije ‘Hrvatska raste’ i Domoljubne koalicije koji se dogodio u utorak. Status prenosimo u cijelosti: Prije dva dana imali smo razgovore s HDZ-ovom i SDP-ovom koalicijom. Početak je bio napet i atmosfera se mogla prstima opipati. Vidim u Karamarkovim i Milanovićevim pogledima mješavinu bijesa, neke tuge, nelagode i kiselih osmjeha. Zasigurno su se pitali što tu rade, je li istina da moraju biti upravo tu pred tolikim kamerama. Najradije bi oni jedni drugima, a i nama sasuli u face sve što misle ili se bahatili, ali ne mogu jer je prijenos uživo.

Nismo znali hoće li sastanak biti u ozračju tolerancije i sprema li se kakav “ispad”. Božo je u samom početku bio malo napet ali kako je sastanak odmicao sve je sigurnije vladao situacijom. Dobro se držao! Gledam HDZSDP timove; ozbiljna lica, zabrinuti pogledi i šutnja koja puno govori. Smeta im taj MOST, a ne mogu se međudobno dogovoriti. Po prvi put su građani mogli vidjeti koliko je mržnje i netolerancije među tim dvjema strankama.

Odbijaju trilateralnu vladu, doduše ne izričito ali to se jako dobro osjetilo. Računaju kako će jedan drugoga izbaciti iz sedla kako bi s nama sastavili vladu. Rečeno im je da su ankete pokazale da ni Karamarko ni Milanović ne mogu biti kandidati za premijera. Razumiju li to? Ako jedna strana otpadne logično je zbog opće situacije da ćemo trebati formirati vladu s jednim partnerom koji će biti u stanju provoditi predano reforme koje smo u predizbornoj kampanji obećali: smanjiti nezaposlenost (posebno mladih), potaknuti demografski rast, provesti monetarnu reformu, reformirati poreznu politiku i upravljanje javnim dugom te javnu upravu i lokalnu samoupravu.

No, ako se odlučimo na takav korak presudno će biti to da nas partner uvjeri da sa svojim ljudskim potencijalima može jamčiti provedbu reformi. Naši birači i članovi smatraju, a također i ankete, da oni koji su neuspješno sudjelovali u prethodnim vladama ili nose kakav drugi loš teret neće moći u tome sudjelovati. U suprotnom, idemo na nove izbore na kojima trebamo što više vaših glasova kako se ne bismo morali gnjaviti u jalovim pregovorima, već čvrsto preuzeti odgovornost i provesti reforme bez kojih nikada nećemo izaći iz krize.

Stručnjaci iz MOST-a, koji su se javno izložili i podnijeli teret izbora bit će najvatreniji i najbolji realizatori promjena za koje se zalažemo u budućoj vladi. Ako za neko područje budemo trebali stručnu nestranačku osobu rado ćemo je prihvatiti. Onaj tko misli da će s MOST-om moći drugačije – vara se.”

You may also like