Cijene nafte stabilizirale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima ispod razine od 49 dolara, budući da je nada da će proizvođači idućeg mjeseca dogovoriti mjere za obuzdavanje rasta proizvodnje bila protuteža zabrinutosti zbog prekomjerne opskrbe nakon neočekivanog skoka zaliha u SAD-u.

Na londonskom je tržištu cijena barela ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 48,90 dolara. Jučer je zaključila trgovanje u minusu 91 cent. Na američkom tržištu barelom se danas također trgovalo po gotovo nepromijenjenoj cijeni u odnosu na prethodno zatvaranje, od 46,72 dolara. Jučer je zaključio trgovinu u minusu 1,33 dolara.

Jučer je tržišta potopio podatak o neočekivano snažnom skoku zaliha sirove nafte u SAD-u u prošlom tjednu, za 2,5 milijuna barela. Analitičari su očekivali njihov blagi pad. Porasle su i zalihe benzina i derivata, pokazuje izvješće američke vlade.

Danas se tržište stabiliziralo budući da se pozornost ponovo preusmjerila na sastanak vodećih proizvođača idućeg mjeseca u Alžiru, iako tek nekoliko analitičara vidi mogućnost dobrovoljnih ograničenja proizvođača u sklopu Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC).

Tako u investicijskoj banci Jefferies poručuju klijentima da će čak i u slučaju dogovora o zamrzavanju razine proizvodnje “utjecaj na fizičko tržište po svemu sudeći biti minimalan”. “Ne očekujemo da će na sastanku OPEC-a biti donesena odluka o zamrzavanju razine proizvodnje a kamoli o njezinom smanjenju”, upozoravaju iz Jefferiesa. “Špekulanti su podigli cijene temeljem očekivanja zamrzavanja proizvodnje a šanse za to vrlo su male”, naglašava i Carsten Fritsch iz frankfurtskog Commerzbanka.

Proizvodnja je u mnogim velikim proizvođačima nadomak rekordnim razinama a potražnja je nestabilna, što znači da su male šanse za kraj razdoblja prekomjerne opskrbe, zbog koje su cijene kliznule sa 100 dolara po barelu u 2014. na sadašnjih nešto manje od 50 dolara, napominje Reuters. Tržište dodatno pritišću visoke zalihe, koje su u Sjedinjenim Državama prema najnovijim službenim podacima za prošli tjedan 16 posto više nego što su bile prije godinu dana.

Odvojeno je OPEC danas izvijestio da je referentna cijena barela košarice njegove nafte u srijedu iznosila 45,25 dolara, što znači da je ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Related Posts