Sastanak ministara energetike CESEC-a u srpnju u Dubrovniku

Drugi sastanak skupine na visokoj razini država članica EU iz srednje i jugoistočne Europe (Central and South Eastern Europe – CESEC) održat će se 10. srpnja u Dubrovniku, a okupit će ministre energetike iz više država članica EU-a te zemalja jugoistočne Europe, najavljeno je u utorak iz Ministarstva gospodarstva. “Tijekom sastanka ministri će potpisati memorandum o razumijevanju i akcijski plan koji će ubrzati dinamiku provedbe najvažnijih energetskih projekata. Na taj način želi se postići da svaka država ima minimalno tri dobavna pravca plina”, ističu iz Ministarstva u najavi objavljenoj na svojim mrežnim stranicama.

Kako najavljuju, međunarodne financijske institucije predstavit će način na koji će podržati mjerodavne promotore projekata u osiguravanju financijske zrelosti i procjene financijske održivosti projekata, a tijekom radnog ručka raspravljat će se o ulozi poduzeća dobavljača i poduzeća promotora u energetskoj sigurnosnoj politici. Prvi sastanak skupine održan je u veljači ove godine u glavnom gradu Bugarske Sofiji. Drugi sastanak u Dubrovniku bit će održan na poziv potpredsjednika Europske komisije za energetsku uniju Maroša Šefčoviča, povjerenika Europske komisije za klimatsku politiku i energetiku Miguela Ariasa Canetea te ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka ispred hrvatske Vlade.

Sastanak će okupiti ministre energetike država članica Europske unije (Austrije, Bugarske, Hrvatske, Grčke, Mađarske, Italije, Rumunjske, Slovenije i Slovačke) kao i ministre energetike iz zemalja jugoistočne Europe (Albanije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Crne Gore, Srbije, Moldavije i Ukrajine).

You may also like