Sastanak koji smo čekali: Dogovorili se da se nisu dogovorili

Božo Petrov, čelnik Mosta, na podnevnom sastanku s koalicijom Hrvatska raste i Domoljubnom koalicijom ponovno je pozvao na formiranje zajedničke vlade. Predložio je da premijer bude nestranačka osoba. Petrov je istaknuo da Most neće bježati od odgovornosti, ali i dalje inzistira na zajedničkom dogovoru, a koalicijama je za odgovore dao rok do kraja tjedna.

Čelnici koalicije Hrvatska raste i Domoljubne koalicije te Mosta održali su zajednički sastanak u hotelu Esplanade. Božo Petrov zatražio je moratorij na međusobne optužbe dok traju pregovori. Predlaže da mandatar bude nestranački kandidat s podrškom obje koalicije. Zatim treba usuglasiti predsjednika Sabora, predstavnike resora i svih drugih dužnosti, rekao je.  Tomislav Karamarko uzvratio je da se o prijedlogu, koji ne smatra pravednim, može razgovarati do kraja tjedna. Zoran Milanović rekao je da za ovo mora sazvati stranačku konvenciju. Vlada je političko tijelo. Vi (Most) morate odlučiti, rekao je.

Nakon konsenzusa za nestranačkog premijera, prvi potpredsjednik Vlade bi bio s jedne i druge strane po pola mandata i mijenjali bi se s predsjednicima Sabora. Most traži mjesto drugog potpredsjednika Vlade, objasnio je Petrov. U Mostu smatraju da zbog broja mandata nemaju pravo na predsjednika Sabora. Ne žele, kaže, nešto što im možda ne pripada. Dodao je da u Mostu smatraju da HDZ i SDP trebaju voditi po trećinu ministarstava, a Most šestinu. Pet dana smatra razumnim rokom za očitovanje o tome.

Zoran Milanović istaknuo je da konsenzus isključuje ultimatum. Mjesec dana za dogovor nije puno, ali ako se ne možemo maknuti, bolje je da konstituiramo Sabor, odmah ga raspustimo i idemo u novu izbornu utakmicu, rekao je. Ako se nismo u stanju dogovoriti, budimo pošteni prema ljudima koji su nas izabrali. Konstituirajmo se i bjež’mo ća, poručio je, dodavši: U međuvremenu, imat ćemo pat-poziciju u kojoj država može funkcionirati. Gospodin Karamarko to vidi drugačije nego je, ali može se.

Ustavni sud može dati svoje mišljenje o tome tko će donijeti državni proračun za 2016., ako Sabor nije konstituiran, rekao je Robert Podolnjak na sastanku dviju velikih koalicija i Mosta. Dodao je da većini sudaca Ustavnog suda danas istječe mandat. Apeliramo da se Ustavni sud u ovom iznimno važnom trenutku očituje i da svi poštujemo što će reći, izjavio je.

Ne skrivajmo se iza Ustavnog suda, rekao je Milanović, koji se zalaže da se prvo konstituira Sabor. Sabor koji nije konstituiran, ne može se raspustiti. Pet godina nijedan ustavni sudac nije izabran dvotrećinskom većinom, to očito nije moguće. Ustav nije pravo i struka već politički dogovor, rekao je. Darinko Kosor (HSLS) je u ime Domoljubne koalicije rekao da će se do kraja tjedna izjasniti, dati i prijedloge. Podržali smo vašeg kandidata za predsjednika Sabora, da niste odustali od kandidature, Sabor bi bio konstituiran i počeli bi raditi. Ako se to nije dogodilo, kako se onda sada možemo dogovoriti za mandatara, upitao je predstavnike Mosta Boris Miletić (IDS).

Zoran Milanović (SDP) je napomenuo da ne može ići u koaliciju sa strankom u kojoj ima osoba pravomoćno osuđenih za kazneno djelo. Na to je Tomislav Karamarko (HDZ) rekao kako je to floskula. Božo Petrov (Most) je na kraju zamolio obje strane da do kraja tjedna odgovore na njihove prijedloge. (HRT.hr)

You may also like