Nakon sastanka s Hrvatima, sastali se Kolinda Grabar Kitarović i Tomislav Nikolić

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović i njezin srbijanski kolega Tomislav Nikolić razgovarali su nedjelju u New Yorku, na marginama zasjedanja opće skupštine UN-a, o krizi nastaloj zbog priljeva izbjeglica i zaključili da odnosi dviju zemalja trebaju što prije krenuti uzlaznom putanjom.

Kako prenose beogradski mediji pozivajući se na priopćenje predsjedništva Srbije predsjednici su “zajednički zaključili da to nije put za stvaranje potrebne atmosfere za suradnju u regiji te da će se truditi da odnosi između Srbije i Hrvatske što prije ponovo krenu uzlaznom putanjom”.

Rat riječima koji je izbio između Zagreba i Beograda zbog golemog priljeva izbjeglica koji iz Srbije ulaze preko hrvatske granice odveo je odnose dviju zemalja na najnižu razinu od vladavine Slobodana Miloševića. Predsjednica Grabar-Kitarović i srbijanski predsjednik Nikolić sudjeluju u New Yorku na jubilarnom 70. zasjedanju Opće skupštine UN-a, jednom od najvećih skupova svjetskih državnika u povijesti.

UN je na summitu o održivom razvoju u petak prihvatio sedamnaest ciljeva globalnog razvoja usmjerenih na smanjivanje ekstremnog siromaštva, borbu protiv nejednakosti i nepravde, uspostavljanje obrazovanja za sve te postizanje gospodarskog rasta.

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović sastala se u subotu navečer u hrvatskoj župi sv. Ćirila i Metoda i sv. Rafaela na Manhattanu s newyorškim Hrvatima kojima je poručila da vjeruje kako je moguće prevladati ideološke podjele u hrvatskom društvu i izgraditi modernu državu temeljenu na poštovanju i međusobnom uvažavanju.

Predsjednica Grabar-Kitarović, koja boravi u New Yorku na redovitom godišnjem zasjedanju Opće skupštine UN-a, rekla je hrvatskim novinarima da se unatoč napornom programu u New Yorku uvijek rado sastane s hrvatskim iseljenicima. “Kao što sam rekla iseljenicima, kad god dođem bit ću uvijek među njima”, kazala je Grabar-Kitarović. “Ovaj posjet UN-u u New Yorku vrlo je intenzivan, naporan od ranog jutra do kasne večeri ovih osam do devet dana, ali drago mi je da sam našla pola sata vremena da se nađem s ljudima i da im se obratim”, rekla je Grabar-Kitarović.

U crkvi sv. Ćirila i Metoda i sv. Rafaela, koja se nalazi nedaleko od newyorškog Times Squarea, hrvatsku je predsjednicu dočekao veliki broj Hrvata koji su je oduševljeno pozdravili i pljeskom popratili njezino obraćanje.

Predsjednica je okupljenim iseljenicima poručila kako vjeruje da je moguće “nadići prijepore po ideološkim crtama i u duhu zajedništva graditi hrvatsku domovinu temeljenu na načelima poštovanja, uvažavanja, predvidljivosti i učinkovitosti sustava državne uprave koji radi za sve svoje građane”, kako za one koji žive u zemlji, tako i za one izvan nje.

Također je pozvala na zajedništvo iseljene i domovinske Hrvatske u izgradnji “zemlje blagostanja”. “Zalažem se za Hrvatsku koja će biti snažna prije svega iznutra, koja će brinuti o svakom svojem čovjeku. Vjerujem u Hrvatsku blagostanja jer za to imamo sve preduvjete”, kazala je Grabar-Kitarović. “Zato pozivam upravo vas, naše iseljenike, da pomognete koliko možete, prije svega misleći na vaše domoljublje, iskustvo koje ste stekli životom u državama kao što je SAD … idemo uzeti svoju državu u svoje ruke, raditi na tome da naši mladi ne odlaze, da Hrvatska u bliskoj budućnosti bude država u koju se vraća”, poručila je predsjednica.

Grabar-Kitarović boravi u višednevnom posjetu New Yorku u povodu jubilarnog 70. zasjedanja Opće skupštine UN-a, jednog od najvećih skupova svjetskih državnika u povijesti. UN je na summitu o održivom razvoju u petak prihvatio sedamnaest ciljeva globalnog razvoja usmjerenih na smanjivanje ekstremnog siromaštva, borbu protiv nejednakosti i nepravde, uspostavljanje obrazovanja za sve te postizanje gospodarskog rasta.

Grabar-Kitarović je kao prva govornica na summitu ocijenila da je svijetu danas više nego ikad potrebno istinsko liderstvo, te da su UN-ovi ciljevi održivog razvoja prihvaćeni na summitu “nacrt i oruđe za našu bolju budućnost”. Hrvatska predsjednica je tijekom boravka u New Yorku održala niz bilateralnih susreta sa svjetskim državnicima, među kojima s glavnim tajnikom UN-a Ban Ki-moonom i njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

U nastavku posjeta sudjelovat će u nizu okruglih stolova i panela te održati govor na plenarnoj sjednici Opće skupštine, a u utorak će se na njezin poziv održati prvi sastanak inicijative “Jadran-Baltik-Crno more”. Također će održati predavanje na newyorškom sveučilištu Columbia.

You may also like