Dosadašnja suradnja Hrvatske i Crne Gore oko održivog upravljanja vodnim potencijalima dvije zemlje jako je dobra, a ona će u naredna dva mjeseca biti konkretizirana zajedničkom strategijom i projektima koji bi se financirali sredstvima EU-a, zaključeno je na redovnom sastanku Međudržavne komisije Crne Gore i Hrvatske u Herceg Novom, što je ujedno i prvi sastanak komisije u Crnoj Gori.

Postavljeni su precizni rokovi za dostavljanje dokumenata za projekt vodoopskrbe Herceg Novog, preko Plata, ali i navodnjavanja poljoprivrednih površina zaleđa Boke i Konavala, kao i u sjevernom dijelu Crne Gore. “Administrativni dio posla bit će završen za 60 dana, a nakon toga će biti pripremljena tehnička dokumentacija da bismo tražili sredstva Europske komisije”, kazao je ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Crne Gore Petar Ivanović.

Hrvatska će dodatno pomoći Crnoj Gori i oko direktiva u postupku pregovaranja s EU-om. Pomoćnik ministra poljoprivrede Hrvatske zadužen za vodnu privredu i predsjednik hrvatsko-crnogorske komisije za vode Dražen Kurečić kazao je da žele da unaprijede suradnju i više koriste zajedničke mogućnosti za financiranje iz EU fondova. “S obzirom da se opskrba Herceg Novog odvija iz sustava Trebišnjice cjevovodom koji prolazi kroz Hrvatsku dogovoreno je da se sistem unaprijedi kako bi građani imali stalnu opskrbu. Buduća izgradnja novog cjevovoda kroz Konavle osigurat će isporuke vode. Hrvatske vode su izradile idejno rješenje i ukoliko se usuglasimo s kolegama iz Crne Gore i BiH, nadam se da ćemo zajednički potpisati sporazum kako bi u naredne dvije godine završili projekte s građevinskom dozvolom. U međuvremenu ćemo nominirati projekt za europsko finaciranje”, kazao je Kurečić.

Kurečić je dodao da je suradnja između Hrvatske i Crne Gore već nekoliko godina vrlo dobra i da su njihovi stručnjaci već u nekoliko navrata ostvarili kontakte, kao i da su značajna iskustva već prenijeli u Crnu Goru. Pomoćnik ministra poljoprivrede i ruralnog razvoja Crne Gore Velizar Vojnović potvrdio je da nema nerješenih pitanja u oblasti vodoprivrede s Hrvatskom, ali i u realizaciji sporazuma koje su dvije Vlade prihvatile 2007. godine.

Related Posts