Hrvatsko novinarsko društvo (HND) priopćilo je u ponedjeljak da svatko ima pravo biti uvrijeđen komentarom tjednika “Novosti” koji izdaje Srpsko narodno vijeće (SNV), u kojem je satirično izmijenjen tekst hrvatske himne, pa i tužiti autora ili nakladnika, ali i istaknulo da su satirički komentari legitiman oblik slobode govora.

“Svatko ima pravo biti uvrijeđen satiričkim komentarom, pa i tužiti njegova autora i(li) nakladnika koji je takav komentar objavio. HND to pravo niti želi, niti može ikome osporiti. Međutim, satirički komentari legitiman su oblik slobode govora. Dakle, u konkretnom slučaju, svojevrsno parafraziranje hrvatske himne može nekoga vrijeđati i šokirati, ali se svakako radi o govoru koji demokratskom društvu treba uživati zaštitu i ne smije podlijegati ograničenjima”, navodi predsjednik HND-a Saša Leković.

SNV-ov tjednik “Novosti” je 7. kolovoza objavio satirički komentar pod naslovom “Lijepa naša haubico”, u kojem se autor Nikola Bajt satirički, obliku pjesme koja podsjeća na hrvatsku himnu “Lijepa naša”, osvrće na vojni mimohod držan 4. kolovoza u Zagrebu u povodu 20. obljetnice vojno-redarstvene akcije “Oluje”.

Taj je komentar izazvao niz negativnih reakcija u Hrvatskoj, a najavljene su i tužbe, zbog čega u HND-u podsjećaju kako je satira književni oblik u kojemu se kritički ismijava pojedinca, skupinu, državu ili vlast. “Sloboda izražavanja ne odnosi se, naime, samo na informacije i komentare što se blagonaklono primaju i nisu škodljivi, već i na one koji šokiraju, vrijeđaju, uznemiravaju državu ili dio populacije. Kako je rekao Europski sud za ljudska prava u predmetu Handyside protiv Velike Britanije, to zahtijevaju pluralizam, snošljivost i otvorenost mišljenja, bez kojih nema demokratskog društva”, poručuje Leković.

Stoga se, ističe, humoristički i satirički komentari u kojima se kritiziraju i komentiraju aktualna događanja korištenjem državnih simbola smatraju se legitimnim oblikom slobode govora, čak i ako netko tu vrstu komentara ne odobrava ili ako ga ta vrsta komentara vrijeđa.

Predsjednik HSP-a Daniel Srb u petak je pozvao na obustavu financiranja SNV-a iz hrvatskog državnog proračuna, ocjenjujući komentar u “Novostima” neprihvatljivim vrijeđanjem državnih i nacionalnih simbola. Zbog toga je najavio kaznenu prijavu protiv tog tjednika, odnosno njegova internetskog portala, SNV-a i njegova predsjednika i saborskog zastupnika Milorada Pupovca kao izdavača portala, Ivice Đikića kao glavnog urednika te Tamare Opačić kao izvršne urednice portala, kao i novinara Nikole Bajta.

Komentar su u subotu osudili i iz HVIDR-e, ocjenjujući ga sramotnim i brutalnim omalovažavanjem hrvatske himne, te prozivajući SNV za manipulaciju novcem hrvatskih poreznih obveznika s ciljem omalovažavanja nacionalnih simbola i temelja hrvatske države. Zatražili su i žurno postupanje Državnog odvjetništva te sankcioniranje odgovornih za kršenje odredaba Ustava RH i Zakona o grbu, zastavi i himni.

Related Posts