SANU: Kosovo je za Srbiju izgubljeno

Izjava predsjednika Srpske akademije znanosti i umjetnosti  (SANU) Vladimira Kostića da je Kosovo de facto i de jure izgubljeno za Srbiju potaknula je u nedjelju buru reagiranja na srpskoj političkoj i društvenoj sceni, a šef države Tomislav Nikolić takvo javno mišljenje prvog čovjeka SANU-a ocijenio je suprotnim državnom interesu Srbije i neizravno zatražio njegovu smjenu.

“Netko ovom narodu mora reći da Kosovo više nije de facto niti de jure u našim rukama. Bojim se da je, u ovom trenutku, jedina politička mudrost na koji način, s elementima dostojanstva, napustiti Kosovo koje de facto i de jure više nije u našim rukama. I to netko ovom narodu mora reći”, rekao je Kostić u emisiji “Sedmica” Radio Beograda. Predsjednik SANU-a ocijenio je i da je članstvo u EU-u Srbiji “vrlo jasna alternativa”, a savez s Rusijom nazvao “umjetnom alternativom”, upitavši je li “netko konzultirao Rusiju želi li uopće Srbiju”. “Srbija kakav god udarac primi, mora nastaviti širiti svoje demokratske kapacitete i prostore slobode, inače neće opstati”, ocijenio je prvi čovjek SANU-a.

“Povijesna realnost je da su mnogo veće nacije od nas gubile svoje osnove. Nitko od nas ne smije tražiti da zaboravimo Kosovo, jako je bitno da sebe projeciramo u budućnost, a žrtvovanje nema nikakvog drugog smisla osim još jednog pogrešnog koraka u srpskoj povijesti”, ocijenio je predsjednik SANU-a Kostić. Iz ureda srbijanskog predsjednika ubrzo je uslijedilo oštro reagiranje u kojem se Kostića optužuje da govori protivno interesima Srbije. Profesor Kostić je, po Nikolićevoj ocjeni, javno iznio mišljenje koje je suprotno interesima Srbije i uvjerenjima velike većine građana Srbije i to “u trenuku kada država vodi tešku borbu, unatoč strahovitim pritiscima, primjeni dvostrukih standarda” za kojima posežu oni “koji promoviraju neovisnost Kosova”. “Srbija nije učinila nijedan korak koji bi pridonio da samoproglašena neovisnost bude realnost. Razgovori se vode kako bi građani Srbije zajedno s  pokrajinom mogli živjeti normalno, bez straha od ratova, sigurno i slobodno”, naglasio je Nikolić.

Srbijanski šef države ukazao je da “na kraju krajeva ni pet članica Europske unije nije priznalo Kosovo”. “Kako bi Srbija mogla priznati, a njezinih pet europskih prijatelja nije to učinilo. Ako pogledamo malo dalje, što bi se dogodilo kasnije, da se tu ispred naših očiju formira islamska država? Pa da krene na ostatak Srbije?”, upozorio je srbijanski predsjednik. Komentirajući ocjenu prvog čovjeka SANU-a kako je savez Srbije s Rusijom umjetni, Nikolić je istaknuo kako je povijest ruskog i srpskog naroda “toliko ispreplitana, da tu ničega umjetnog nema”.

U Nikolićevu se priopćenju ocjenjuje kako “profesor Kostić ima izvanredna znanja u oblasti kojom se bavi”, ali da “ne čini samo struka jednog akademika i profesora koji obrazuje čitave generacije onih koji će oblikovati budućnost Srbije” već “moral i patriotizam u najplemenitijem smislu te riječi, čine jednog znanstvenika velikim”.  Nikolić je istaknuo kako očekuje od SANU-a da se izjasni o stajalištu profesora Kostića, te da odluči da li poslije takve izjave može ostati na njezinu čelu. Liječnik dr. Vladimir Kostić je neurolog i profesor Medicinskog fakulteta u Sveučilišta Beogradu, a na čelu SANU-a je od ove godine.

You may also like