Santini: Program Oreškovića je dobar, strahujem od politke

Mandatar nove hrvatske Vlade Tihomir Orešković u petak je u Saboru održao prezentaciju u kojoj je izdvojio svoje najvažnije gospodarske ciljeve. Prezentacija nazvana ‘Strategija transformacije Hrvatske’ bazira se na tri ključna područja: gospodarskom rastu, konkurentnosti i kvaliteti života

Orešković u iduće četiri godine želi ostvariti gospodarski rast od tri posto godišnje, javni dug manji od 80 posto BDP-a, proračunski deficit manji od tri posto do 2017., rast izvoza od 30 posto, nezaposlenost manju od 14 posto, godišnje povlačenje milijarde eura iz EU fondova, više malih i srednjih poduzeća, porez na neaktivnu imovinu i rast BDP-a po glavi stanovnika od 2.000 eura. Najavio je i osnivanje agencije za upravljanje javnim dugom.

Ljubo Jurčić, profesor na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu smatra da su Oreškovićevi ciljevi tehnički ostvarivi: ‘Gledajući u kakvoj je poziciji Hrvatska i koliko ima neiskorištenih resursa, kapaciteta i nezaposlenih ljudi, ovo je sve ostvarivo. Čak je i stopa rasta od tri posto premala. Jer zemlje koje imaju i manju nezaposlenost ostvaruju takve stope. Ciljevi su zadovoljavajući, resursi objektivni, prepreka nema. Sve je na politici i sposobnosti Vlade da se to i ostvari.’

Jurčić je zapazio da je Orešković najavio rast izvoza od trideset posto, što mu se čini neusklađenim s stopom rasta BDP-a od tri posto. ‘Nešto nije usklađeno. Ako izvoz raste 30 posto, a on čini 20 posto BDP-a, rast domaćeg proizvoda trebao bi biti barem pet, šest posto’, rekao je. Osvrnuo se i na osnivanje agencije koja bi se trebala baviti hrvatskim javnim dugom. ‘Mislim da to nije potrebno. Postoji zamjenik ministra financija koji se time treba baviti i koji ima potporu zaposlenika. To je stvar suradnje HNB-a i Vlade; nikakve tu ne treba agencije’, dodao je. Jurčić objašnjava kako je javni dug vrh ledene sante – on nastaje kao posljedica politike vlade. Zaključio je kako podržava ciljeve koje je Orešković postavio te naglašava kako će rezultati ovisiti o efikasnosti njegove Vlade. piše Tportal.

Ekonomist Guste Santini također podržava Oreškovićeve ciljeve opisane u prezentaciji, no primjećuje da se ona u potpunosti odnosila na gospodarstvo. ‘On ima pravo na svoje viđenje, no radi se o državi. Imamo pitanja vanjske politike, pitanje ljudskih prava i sve ostale elemente na koje se trebalo osvrnuti’, kazao je Santini. S pravom je rekao, kaže Santini, da su ekonomski problemi najveći i da će ih on dočekati na nož. ‘On je govorio samo o ekonomiji i tako se to radi. Možda sve malo previše izgleda kao predstava za javnost. Orešković sada mora nakon godinu dana dati izvještaj i reći koje je ciljeve postavio, što je ostvario, a što nije. To je jedan profesionalan pristup’, rekao je Santini. Smatra da Orešković za sada nije vičan promatrati društveni aspekt države, ali i vjeruje kako će se to s vremenom promijeniti. ‘Kod mene on ima pozitivnu ocjenu’, zaključuje Santini.

You may also like

0 comments