Santini: Jedino je rješenje povećati neoporezivi dio plaće na 5 tisuća kuna

Tijekom tjedna nova će Vlada, kako se najavljuje, objaviti prijedlog porezne reforme. U medijima su proteklih dana najavljivani neki dijelovi reforme, a o tome što će oni značiti za građane, ali i državne financije, u “Studiju 4” govorio je ekonomski stručnjak Guste Santini.

Santini smatra kako se upravo i najprije treba krenuti s poreznom reformom. Za Zdravka Marića je kazao kako je stručan i kako je davno formirao komisiju koja radila na usposatvi novog sustava. Marić, kazao je – ima namjeru mijenjati cijeli sustav i taj bi sustav trebalo ustabiliti i ne mijenjati na dnevnoj bazi. “Trenutno imamo poreznu džunglu i sasvim je sigurno da će se taj sustav pojednostavniti”, kazao je.

Santini bi neoporezivi dio plaća povećao na 5.000 kn (sad je 2.600), znatno bi povećao raspon poreznih razreda i smanjio porezne stope na dohodak. “Najviša stopa bila bi 30%, a ne 45% kao danas – i plaćala bi se na plaću tek iznad 30.000 kuna. Država se mora svesti na moguće i podnijeti teret zajedno s građanima. Zašto Hrvatska treba imati više od 100 općina i gradova”, poručio je Santini koji smatra da mora doći do preraspodjele sredstava između centralne i lokalne vlasti – i to tako da se lokalna vlast kojoj je dužnost dinamizirati gospodarski razvoj nagradi većim poreznim prihodima.

O porezu na nekretnine Santini kaže kako nije dobar, jer udio poreza na nekretnine znantno opada u ukupnim poreznim prihodima. “Osim toga Hrvatska za porez na nekretnine nije spremna, jer su građani na taj način ulagali u svoju budućnost. Svako oporezivanje imovine ispod milijun eura je priča bez smisla”, kazao je Santini za HRT.

Za promjene u stopi PDV-a Santinijev stav je djametralno suprotan od vladinog. “Sad ćemo smanjiti porez na dohodak i naše će gospodarstvo postati konkurentnije, kažu. A kad izvozimo – država nam vraća PDV i to je drama. Kriv je stav da će se domaća roba oporezivati nižom poreznom stopom. Francuz u Hrvatskoj je Hrvat, Njemac u Hrvatskoj je Hrvat, a Hrvat u Francuskoj je – Francuz”, kaže Santini koji bi zadržao postojeći PDV, a povećao bi PDV u turizmu. “Zašto ne bi smanjili PDV u tekstilnoj i kožnoj industriji?”, upitao je. Smatra da Hrvatska privreda previše ovisi o turizmu te da bi sve “u vodu mogla baciti jedna petarda”.

You may also like

0 comments