Santander i Intesa Sanpaolo prodaju tri četvrtine udjela u Allfunds Banku

Španjolska banka Santander i talijanska Intesa Sanpaolo u utorak su objavile da su postigle dogovor o prodaji tri četvrtine udjela u zajedničkoj platformi za ulaganja Allfunds Bank singapurskom državnom stabilizacijom fondu GIC i private equity fondu Hellman & Friedman.

Santander i Intesa Sanpaolo prodat će 75 postotno udjela za oko 1,37 milijardi eura, navodi se u priopćenju najveće španjolske banke i najveće talijanske banke za poslovanje s građanima, inače vlasnice Privredne banke Zagreb (PBZ).

Allfunds je platforma za elektroničko poslovanje među subjektima koja pruža usluge podrške aktivnostima investicijskih fondova za više od 530 klijenata, a ima urede u Europi, Aziji i Latinskoj Americi. Španjolska banka osnovala ju je 2000. godine a tri godine kasnije 50 posto udjela kupila je Intesa Sanpaolo.

U Santanderu navode da će četvrtinu udjela u Allfundsu prodati za 470 milijuna eura dok iz Intese Sanpaolo navode da će prodajom 50 posto udjela ostvariti neto kapitalni dobitak od oko 900 milijuna eura.

Preostalih 25 posto udjela u Allfunds Banku prodat će američki fondovi Warburg Pincus i General Atlantic, u sklopu dogovora postignutog sa Santanderom u studenome prošle godine. Fondovi zasad nisu izvijestili o financijskim pojedinostima prodaje.

Tim je sporazumom vrijednost Allfunds Banka procijenjena na 1,8 milijardi eura a na transakciju će biti primijenjeni uobičajeni uvjeti, objavili su kupci u utorak u zajedničkom priopćenju.

“Naša će zadaća kao ulagača, zajedno s našim partnerom GIC-om, biti podrška timu Allfundsa u ubrzanju rasta, organski i putem spajanja i akvizicija”, kazao je Zita Saurel, izvršni direktor u fondu Hellman & Friedman.

Ako se uzme u obzir i Santanderova akvizicija polovine poslovanja s upravljanjem imovinom od Warburg Pincusa i General Atlantica, objavljena u studenom, ta će prodaja generirati stopu povrata od uloženog kapitala iznad 20 posto u 2018. i 25 posto u 2019. godini, poručili su iz najveće španjolske banke.

(Agencije)

You may also like