Sankcije Venezueli podigle cijenu nafte

Cijene nafte prekoračile su u utorak na međunarodnim tržištima razinu od 61 dolara nakon što je Washington uveo sankcije venezuelanskoj državnu naftnoj kompaniji PDVSA, što povećava izglede za smanjenje opskrbe.
Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila u plusu 1,31 dolar u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 61,24 dolara. U gotovo identičnom je iznosu porasla i na američkom tržištu gdje se barelom trgovalo po 53,31 dolara. SAD je jučer uveo sankcije venezuelanskoj državnoj naftnoj kompaniji PDVSA, što će dodatno smanjiti isporuke iz Venezuele.

Prošle je godine izvoz iz te latinoamerčike zemlje prema podacima tvrtke Refinitiv o brodskim isporukama i navodima izvora u industriji potonuo na nešto više od milijun barela dnevno, s 1,6 milijuna barela dnevno u godini ranije.  U Petromatrixu procjenjuju da će se u sadašnjim uvjetima smanjiti za dodatnih oko 500.000 barela dnevno.

Venezuela ima najveće dokazane rezerve nafte u svijetu ali njezin potencijal nije u cijelosti iskorišten zbog nedostatka ulaganja. Unatoč političkim nesuglasicama SAD je najveći kupac venezuelanske nafte. Na drugom i trećem mjestu Indija i Kina. “Ta latinoamerička zemlja uglavnom proizvodi težu sirovu naftu, upravo onakvu kakvu traže američke rafinerije. Stoga će biti prisiljene potražiti drugi izvor nabave (možda u Meksiku, Saudijskoj Arabiji i Iraku) kako bi podmirile potrebe za tom vrstom nafte, što će dovesti po povećanja cijena”, procjenjuju u brokerskoj kući PVM.

Na američku odluku o sankcijama nadovezala se smanjena opskrba iz Libije zbog zatvaranja najvećeg naftnog polja El Sharara koje su zaposjele neregularne naoružane snage. Smanjenu opskrbu iz Venezuele i Libije mogli bi ublažiti američki proizvođači koji i dalje povećavaju aktivnosti vađenja nafte. Prošlog su tjedna neto povećali broj aktivnih bušotina, nagovješćujući daljnje povećanje proizvodnje koja je prošle godine dosegnula rekordnih 11,9 milijuna barela dnevno.

U odvojenom je izvješću Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) jutros objavila da je cijena barela referentne košarice nafte njezinih članica u ponedjeljak iznosila 59,57 dolara, što znači da je pala 1,33 dolara u odnosu na prethodni radni dan.

You may also like