Sankcije Venezueli podigle cijenu nafte?

Cijene nafte približile su se u četvrtak na međunarodnim tržištima razini od 72 dolara, poduprte smanjenom opskrbom nakon što je SAD uveo sankcije na venezuelanski izvoz.
Na londonskom je tržištu cijena barela bila u plusu 22 centa u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 61,87 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po gotovo nepromijenjenoj cijeni od 54,26 dolara. Trgovci su se fokusirali na smanjenu opskrbu nakon što su Sjedinjene Države početkom tjedna uvele sankcije venezuelanskoj državnoj naftnoj kompaniji Petroleos de Venezuela SA (PDVSA).

Zalihe nafte u naftnim lukama i terminalima u Venezueli počele su rasti zbog otežanog izvoza PDVSA-ove nafte. Tako prema podacima o brodskim pošiljkama u Venezueli od srijede utovar nafte odnosno isplovljavanje čeka 25 tankera s gotovo 18 milijuna barela sirove nafte, što odgovara dvotjednoj proizvodnji nafte u toj zemlji. “Budući da će se proizvodnja u Venezueli vjerojatno uskoro smanjiti, rezovi koji su dogovorili vodeći proizvođači polučit će još veći učinak”, ističe Harry Tchilinguirian iz londonskog ureda BNP Paribasa.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) zajedno s partnerima, uključujući Rusiju, smanjuje proizvodnju od početka godine za ukupno 1,2 milijuna barela dnevno kako bi uravnotežila tržište nakon prekomjerne opskrbe koja je uzrokovala veliki pad cijena krajem 2018. godine.

Analitičari pritom upozoravaju da će nastavak uzlaznog trenda cijena ovisiti o ishodu aktualnih trgovinskih pregovora SAD-a i Kine. Očekuje se da će dvodnevni razgovori biti napeti, a malo je naznaka da će Peking prihvatiti ključne zahtjeve SAD-a. Ako dvije strane uskoro ne postignu sporazum, Washington prijeti udvostručenjem carina na kinesku robu od 2. ožujka.

U odvojenom je izvješću Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) jutros objavila da je cijena barela referentne košarice nafte njezinih članica u srijedu iznosila 60,93 dolara, što znači da je porasla 1,22 dolara u odnosu na prethodni radni dan.

You may also like