Sankcije Rusiji bit će produženje na šest mjeseci

Europske gospodarske sankcije Rusiji bit će produžene za još šest mjeseci, s obzirom na izostanak napretka na istoku Ukrajine, rekao je u ponedjeljak francuski ministar vanjskih poslova Jean-Marc Ayrault.

Pozvao je, međutim, europske čelnike da na summitu EU-a idući tjedan razmotre provedbu mirovnog sporazuma iz Minska i moguće opcije ako na istoku Ukrajine bude “stvarnog, konkretnog, značajnog napretka”. “Mislim da bi bilo korisno kada bismo mogli svima uputiti neke znakove ohrabrenja”, rekao je nakon sastanka s europskim kolegama u Luxembourgu.

EU je sankcije Rusiji uveo u srpnju 2014. zbog aneksije Krima. “Bez obzira na simpatije koje osjećamo prema ruskom narodu i Rusiji, moramo biti jasni:… sporazumi iz Minska moraju biti provedeni i poštivani”, rekao je. “Danas, kada vam se obraćam… uvjeti za ukidanje sankcija ne postoje. Sankcije će biti produžene za šest mjeseci”, kazao je.

Sankcije istječu krajem srpnja. Formalna odluka o njihovu produžetku bit će donesena na sastanku ministara europskih poslova u petak.

You may also like