Sankcije Rosneftu povećale cijenu nafte

Analiza dana
Cijene nafte porasle su u četvrtak na međunarodnim tržištima prema 60 dolara, potaknute kineskim poticajima za gospodarstvo, manjim brojem novozaraženih koronavirusom i zabrinutošću za opskrbu iz Venezuele i Libije.

Kina je jučer snizila ključne kamatne stope kako bi potaknula financiranje gospodarskih aktivnosti, zakočenih epidemijom korona virusa, piše Bloomberg, a taj je potez snizio razinu zabrinutosti zbog slabljenja potražnje u drugom potrošaču nafte u svijetu i najvećem uvozniku nafte.

Jučer je kineska državna agencija javila kako je u pokrajni Hubei zabilježeno 349 novih oboljelih od koronavirusa što je poboljšalo raspoloženje.  Od bolesti je jučer umrlo 108 ljudi, nakon 132 smrtna slučaja u prethodnom danu.

Uzlazni trend cijena nafte poduprla su i očekivanja da će američke sankcije Rosneftu zbog veza s venezuelskom naftnom kopanijom PDVSA ograničiti opskrbu iz te srednjeameričke zemlje., pišu u think thanku nizozemske banke ING te dodaju kako je tržište podržano sve snažnijim uvjerenjem kako će  ekonomska aktivnost u Kini uskoro ubrzati i u većim izgledima za ograničenje opskrbe iz Venezuelea.

Nema naznaka ni za skoro rješenje sukoba u Libiji zbog kojeg su blokirane naftne luke i polja. Naime, čelnik međunarodno priznate libijske vlade Fajez al-Serraj prigušio je jučer, javlja Reuters, nade u obnovu mirovnih pregovora, nakon što je Libijska nacionalna vojska pod vodstvom generala Khalife Haftara granatirala luku glavnog grada Tripolija.

Blokada naftne infrastrukture u Libiji traje već dulje od mjesec dana, zbog čega je proizvodnja smanjena za više od milijun barela dnevno.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) jutros na svojim internetskim stranicama objavila da je cijena barela referentne košarice nafte njezinih članica u srijedu iznosila 58,35 dolara, što znači da je bila 1,67 dolara viša nego prethodnog dana trgovanja.

You may also like

0 comments