Sankcije kao izazov poslovnoj suradnji Njemačke i Rusije

Berlin – Trgovinska suradnja između Njemačke i Rusije je tijekom prošle godine opala za 20 posto. Mnoga njemačka poduzeća zbog sankcija Evropske unije i dalje strahuju za svoje poslove s ruskim partnerima.

Sklapanje poslova u Rusiji nije ništa teže nego u Španjolskoj ili Francuskoj – samo nešto drugačije. Kada kaže “drugačije”, Torsten Clauß misli na ruski mentalitet. Njegovo poduzeće GABEC već 20 godina surađuje s ruskim tvrtkama na raznim građevinskim projektima. Slično je i s brojim njemačkim kompanijama iz automobilske ili strojarske industrije. Onaj tko ne zna kako ruski mentalitet funkcionira i pokušava njemačkim metodama provoditi poslove, u tome neće uspjeti, kaže Clauß. Potrebno je dosta vremena da se stekne povjerenje ruskih partnera. Ali kada do toga dođe, u potpunosti se možete osloniti da datu riječ, nevažno koliko je novaca u igri. Dovoljan je samo stisak ruke. Ono što je za Nijemce važno, nalazi se u ugovorima. Kod Rusa važi drugo pravilo, neophodno je povjerenje i međusobno razumijevanje poslovnih partnera. To povjerenje i višedesetljetno iskustvo mnogih njemačkih poduzeća u Rusiji, omogućava da se poslovni kontakti održe, usprkos političkoj krizi i hladnim odnosima EU i Rusije. Ipak, mogućnosti za novu razmjenu iskustva i sklapanje poslova, sve je manje. Rad brojnih radnih grupa i foruma je zbog toga na ledu. “Svjetski ekonomski forum Rusije”, koji se ovih dana  održavao u Frankfurtu na Majni, dobra je prilika da se nešto promijeni. Interes je bio velik.

Važno je da dijalog postoji. I čini se da je razgovarati postalo važnije, nego prošle godine na istom kongresu. Napetosti između Berlina i Moskve tada nije bilo. Sankcije Rusiji, koje je tijekom prethodnih mjeseci uveo Zapad, u međuvremenu su počeli da osjećaju i građani Njemačke. „Oko stotinu njemačkih poduzeća je moralo zatvoriti svoja predstavništva u Rusiji“, kaže Mario Ohoven iz Savezne udruge srednjeg poduzetništva. Za mnoge tvrtke, posebno u istočnoj Njemačkoj, poslovanje s ruskim partnerima postalo je nemoguće. Narudžbe stižu, proizvodni pogoni su spremni, ali isporuka nije moguća. Mnoga ruska poduzeća, koja godinama posluju s njemačkim privrednicima, više ne mogu računati na isporuke iz Njemačke. “Opstanak mnogih poduzeća je doveden u pitanje”, kaže Ohoven. Prema njegovom mišljenju, posljedice sankcija znatno više osjećaju Njemačka i EU, nego Rusija. Jer u Kini i Brazilu postoje poduzeća, spremna preuzeti poslove, koje Nijemci zbog sankcija ne mogu realizirati. Ute Kochlowski-Kadjaia iz Udruge njemačkih privrednika za istočnu Evropu, ne vjeruje da će sankcije Zapada ostvariti cilj. Ruska rublja je i ranije bila nestabilna, niske cijene nafte i drugih energenata dodatno slabe rusko gospodarstvo. Sankcije će pospješiti krizu, ali one nisu razlog za lošu ekonomsku situaciju u Rusiji.

Njemačka je Rusiji treći najvažniji trgovinski partner. Obim trgovinske razmjene je tijekom prošle godine opao za 20 posto, ponajviše zbog sankcija EU-a. Moglo je biti i gore, ali su taj scenarij unaprijed spriječili razgovori s partnerima, koji se i dalje vode. Sergej Nikitin, predstavnik ruske Trgovinske i industrijske komore u Njemačkoj, razgovarao je u Frankfurtu s velikim brojem njemačkih privrednika. Kontakti, koji na sreću i dalje postoje, važan su most među ljudima. To nije samo njegovo mišljenje, slično razmišljaju i ruski privrednici, gosti Ekonomskog kongresa u Frankfurtu. I pored onoga što se u istočnoj Ukrajini događa i ne nailazi na odobravanje, dijalog među ljudima dvije zemlje i dalje postoji. Da razgovora kojim slučajem nema, to bi bilo jednako otuđivanju i ne bi bilo od koristi ni Europi, a ni Rusiji.