Sanja Barić o još nekim ustavnopravnim dvojbama

Navodno postoje još neke dvojbe ako dovoljno zastupnika preda zahtjev za raspuštanjem Hrvatskog sabora (a trenutno je to najizglednija varijanta), kaže ustavnopravna stručnjakinja Sanja Barić. Kako je u Saboru danas pala Vlada, otvara se pitanje što ako SDP skupi 76 potpisa za raspuštanje Sabora.

Naime, ako predsjednik Hrvatskog sabora zaprimi zahtjev od 76 zastupnika za raspuštanjem HS-a (bilo da su na istom papiru ili kao odvojeni zahtjevi, bitno je da je ukupno 76), on to mora staviti na dnevni red (što je g. Reiner i najavio te odbio svaku sumnju u to da to ne bi napravio).

Ustavnopravna logika zahtijeva da se o tome raspravlja odmah, bez odgode. I sada, navodno, postoji neka dvojba – a što ako predsjednik Sabora odluči otezati s raspravom i glasanjem o tome, ako stavi na dnevni red, ali prvo obrađuje sve druge točke, a ovu pusti za kraj.

Poslovnik HS-a to omogućava, ali bi to bio ustavnopravni skandal prve vrste. Iz dva razloga:

1. nitko ne može skupiti 76 potpisa za novog mandatara kada je 76 potpisa već dano za raspuštanje Sabora pa je besmisleno čekati, a 2. to onda zapravo znači da se odgađanjem rasprave i glasovanja o raspuštanju HS-a (a čiji je ishod očit, budući da se ima 76 potpisa)

2a) pokušava donijeti određene zakone s većinom na odlasku, dakle bez legitimiteta i

2b) kako bi se istovremeno ucjenama, prijetnjama i tko zna kojom vrstom kupovine (pa i kaznenim djelima, moguće) nekoga natjeralo da se predomisli.

Nemojmo zaboraviti da bi kolektivnim ostavkama tih 76 zastupnica i zastupnika HS ionako izgubio mogućnost djelovanja i time zahtijevao od predsjednice RH da reagira u spoju ovlasti iz čl. 94., 101., 104. i 116. te sama raspusti HS i raspiše izbore jer bi to tada bila jedina mogućnost za osiguranje redovitog djelovanja vlasti.

I na kraju da naglasim: nije bitno tko je u kojoj poziciji – pravila se moraju poštivati, a društvo će ići naprijed (u svakom smislu, civilizacijski… pa i investicijski, ako nas ima kojima je samo to bitno) samo ako bude uređeno i ako UPOZNAMO, NAUČIMO i PRIHVATIMO duh ustavnosti i zakonitosti, bez obzira išlo nam to u prilog ili ne.

Autorica je Sanja Barić  ustavna stručnjakinja sa Pravnog fakulteta Sveučilišta u Rijeci.