Home Energetika Sandra Švaljek: Zagreb može poboljšati svoj start up ekosustav

Sandra Švaljek: Zagreb može poboljšati svoj start up ekosustav

by Agencije

Nezavisna zastupnica u zagrebačkoj Gradskoj skupštini i kandidatkinja za gradonačelnicu Zagreba Sandra Švaljek u utorak navečer organizirala je panel raspravu pod nazivom “Zagreb može poboljšati svoj ‘start-up ekosustav'” te najavila kako će to biti jedno od važnih područja kojemu će se posvetiti ukoliko na predstojećim lokalnim izborima u svibnju iduće godine bude izabrana za zagrebačku gradonačelnicu.

“Mislim da ima puno, puno prostora u gradu Zagrebu da se naprave vidljive promjene”, poručila je Švaljek, koja je svojevremeno bila i zamjenica zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću. Tom panel raspravom počela je niz javnih događanja pod sloganom “Zagreb može sve” kojima, kako kaže, želi pokazati što bi sve Zagreb mogao ostvariti kad bi suradnja između gradskih vlasti i različitih dionika zagrebačkoga društva bila otvorena, kvalitetna i usmjerena boljitku svih građana.

Start-up ekosustav Zagreba odabran je kao početna tema javnih rasprava ne samo zbog, kako je istaknula, sretne podudarnosti riječi “start-up” i “start”, nego i stoga što u Zagrebu već danas postoji živa start-up zajednica koja bi u poticajnijem okruženju mogla ostvariti još bolje poslovne rezultate. Osim toga, kaže Švaljek, Zagreb bi mogao privući i poduzetnike iz drugih europskih zemalja te u specifičnim područjima poslovnih aktivnosti postati njihovo regionalno središte.

Švaljek je Hini izjavila da panel rasprava nije dio njezine predizborne kampanje za lokalne izbore, za gradonačelnicu Zagreba, jer će predizborna kampanja biti u proljeće sljedeće godine, već dio političkih aktivnosti unutar kojih bi htjela otvoriti raspravu i teme koje su nešto rjeđe na dnevnom redu poput “start-up ekosustava”. To je, kaže, okruženje koje Grad može stvoriti za svoje mlade i brzorastuće poduzetnike koji i zapošljavaju najviše ljudi.

“Zapošljavanje, općenito u Hrvatskoj, je problem. Iako nešto manje u gradu Zagrebu, ali, svejedno, s 40.000 nezaposlenih ljudi sigurno možemo reći da se i Zagreb treba pobrinuti za to da otvori nova radna mjesta i stvori prilike za mlade poduzetnike kako ne bi otišli iz Zagreba i iz Hrvatske”, rekla je.

Ocjenjujući poduzetničku klimu u Zagrebu, Švaljek kaže da se “klima stvara”, no da postoji još puno toga što Grad nije poduzeo, a mogao bi. “Između ostaloga, mogao bi poboljšati infrastrukturu. Zagreb u svom vlasništvu ima Tehnološki park, međutim to je vrlo mali, skučeni prostor, s relativno malo tvrtki. Zbog toga se i osnivaju privatni inkubatori, akceleratori”, ustvrdila je.

Smatra da bi bilo primjereno da Grad Zagreb, kad već nije napravio svoju infrastrukturu, barem pomogne onima koji su privatno poduzeli taj veliki poduhvat te da im olakša poslovanje u gradu i to sufinanciranjem odnosno pomaganjem pri pronalaženju investitora ili pak financijskim olakšavanjem poslovanja kroz smanjenje komunalnih naknada ili smanjenjem cijene najma prostora, pogotovo onoga u vlasništvu Grada. Švaljek je rekla kako postoje i brojni nefinancijski načini podrške, kao primjerice, povezivanje s postojećim poduzetnicima, povezivanje s Sveučilištem.

“Novim poduzetnicima je vrlo važan dobro obrazovan kadar i Grad tu može poslužiti odnosno igrati ulogu posrednika odnosno medijatora”, poručila je.

U panel raspravi sudjelovali su poduzetnici i mentori mladim poduzetnicima: Ante Magzan, suosnivač HUB385, Dražen Nikolić, direktor Founder Institutea Hrvatska, Ivo Špigel, osnivač ZIP-a, Zagrebačkog inkubatora poduzetništva i Jure Valant, osnivač i predsjednik Uprave Cadia Startup Exchangea.

Related Posts