Sanders predstavio svoj program zdravstvene reforme

Demokratski kandidat za stranačku nominaciju za predsjedničke izbore Bernie Sanders objavio je u nedjelju navečer detalje svog plana zdravstvene zaštite pod nazivom “Medicare-for-all” i kako bi ga Amerikanci trebali plaćati.

Plan je objavljen nekoliko sati prije četvrtog izravnog sučeljavanja demokratskih kandidata za stranačku nominaciju za predsjedničke izbore, na kojem uz senatora iz Vermonta Sandersa sudjeluje bivša američka državna tajnica Hillary Clinton i guverner Marylanda Martin O’Malley. Clinton je prošolog tjedna, kao i u nedjeljnom sučeljavanju, napala Sandersa zbog njegova plana zdravstvene zaštite, po uzoru na europski. Na debati je kazala da plan želi potkopati zakon o zdravstvenom osiguranju koji je potpisao predsjednik Barack Obama.

No, Sanders je odgovorio da želi graditi na Obaminu zakonu, poznatome kao Obamacare, čineći zdravstveno osiguranje još pristupačnijim. “Krećemo se naprijed”, kazao je Sanders. Prema objavljenim detaljima Sandersova plana osobe bi plaćale 2,2 posto premije, a poslodavci naknadu od 6,2 posto za zdravstvenu zaštitu. Osobe koje godišnje zarađuju od 250.000 do 500.000 dolara godišnje bi plaćali poreznu stopu od 37 posto, a oni koji zarađuju preko 10 milijuna godišnje 52 posto.

Dvoje vodećih demokratskih takmaca u posljednje vrijeme, osim oko zdravstvenog sustava, žestoko napadaju jedan drugoga, sporeći se i oko pitanja vatrenog oružja i Wall Streeta. Clinton je, među ostalim, na sučeljavanju optužila Sandersa da je slab po pitanju kontrole oružja, a on se branio, rekavši da se zalaže za snažnu evidenciju koja treba spriječiti da oružje dođe u pogrešne ruke te da je ustao protiv moćnog oružanog lobija.

Guverner O’Mally loše stoji u anketama i ozbiljno zaostaje za Clinton koja vodi te Sandersom kojemu sve više raste popularnost pa ne čudi da se retorika zaoštrava.

You may also like

0 comments