Sanders: Objasnit ću što je demokratski socijalizam

Demokratski kandidat za predsjedničku utrku Bernie Sanders najavio je u nedjelju da uskoro planira objasniti biračima svoju vjeru u demokratski socijalizam, tvrdeći da većina Amerikanaca zazire od te koncepcije iz neznanja.

Mnogi Amerikanci pogrešno shvaćaju socijalizam i ne mogu ga prepoznati u popularnim vladinim programima kao što su Social Security i Medicare, tvrdi Sanders. “Mislim da ima puno ljudi koji, kad čuju riječ “socijalistički”, postanu vrlo, vrlo nervozni,” rekao je Sanders novinarima te najavio da će “u ne tako dalekoj budućnosti za početak održati velik govor” u kojem će definirati što točno misli pod demokratskim socijalizmom. “Za mene, demokratski socijalizam znači demokraciju. To znači stvaranje vlade koja predstavlja sve, a ne samo najbogatije”, rekao je Sanders.

On je postao vodeći izazivač Hillary Clinton u utrci za predsjedničku kandidaturu Demokratske stranke za predsjedničke izbore 2016. godine, pozivima na veću gospodarsku ravnopravnost, uključujući više poreze za bogate i korporacije i povećanje državnog financiranja programa kao što su slobodni koledži minimalne plaće.

Socijalistička etiketa s hladnoratovskim prizvukom i slikama državnog preuzimanjima privatne industrije budi negativne osjećaje kod mnogih Amerikanaca i obično se koristi kao kleveta protiv američkih političara. No Sanders smatra kako biračima samo treba objasniti u čemu je stvar, kako bi bolje razumjeli njegovu koncepciju. “Idete li u javnu knjižnicu, zovete li vatrogasce ili policiju, obraćate se socijalističkim institucijama”, rekao je on. Biračima poručuje da se trebaju obavijestiti o zemljama poput Norveške, Danske, Švedske ili Njemačke koje, kako kaže, provode uspješne socijalističko-ekonomske programe uz očuvanu demokraciju.

Zaključuje kako mnogi Amerikanci nisu upoznati s vrlo uspješnim politikama tih zemalja namijenjenim srednjoj klasi i radničkim obiteljima te da o tome treba otvoriti raspravu.

You may also like