Sanader: Žrtva sam Jadranke Kosor

Prvog dana iznošenja svoje opsežne obrane u slučaju Planinska bivši premijer Ivo Sanader za svoj je kazneni progon okrivio “komplot” politike, državnog odvjetništva i medija, posebno ističući svoju nasljednicu Jadranku Kosor i bivšeg glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića.

“Nisam nikakav kriminalac i nisam počinio ono što mi se stavlja na teret. Ponosan sam na svoja dva mandata na čelu hrvatske Vlade i na rezultate koje smo ostvarili. Od vrhunskih gospodarskih rezultata do reformi koje smo proveli”, kazao je Sanader.

U slučaju Planinska Sanader je optužen da je primio 17 milijuna kuna “provizije” nakon što je Ministarstvo regionalnog razvoja 2009. kupilo zgradu od tvrtke bivšeg HDZ-ova saborskog zastupnika i vlasnika mesnica Stjepana Fiolića koji je priznao da je bivšem premijeru odnio novac u kutiji za hrenovke. Sanader tvrdi da je i ovaj slučaj, poput afera Fimi media te Hypo i Ina-Mol u kojima su presude ukinuli viši sudovi, izrežiran na sastanku u Vladi gdje se u siječnju 2010., neposredno prije njegova isključenja iz HDZ-a u kojem je bio počasni predsjednik, tadašnja premijerka sastala s Bajićem.

Na sastanku je bio i tadašnji ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko, no Sanader je izlazeći iz zgrade suda na novinarsko pitanje rekao da je to “regularna situacija”. “S premijerom je normalno da budu svi ministri i da se sastaju ujutro, navečer i preko dana. Ja sam ih primao stalno, sasvim je regularna situacija hoće li neki ministar biti s premijerkom ili ne. Ali nije regularna situacija ako dođe državni odvjetnik koji je po hrvatskom Ustavu nezavisno i samostalno tijelo”, odgovorio je Sanader. Pritom nije odgovorio je li tadašnji ministar unutarnjih poslova išta rekao na tom sastanku.

No, za razliku od sadašnjeg šefa HDZ-a Sanader je kao osobu upletenu u njegov progon izravno prozvao Vladimira Šeksa koji je, kao visoki stranački dužnosnik, zajedno s Jadrankom Kosor od bivšeg potpredsjednika Vlade Damira Polančeca navodno tražio da tereti Sanadera. Polančec ga, ipak, na kraju nije teretio, osuđen je u manje važnom postupku, dok je u slučaju Ina-Mol zbog kojega je pet mjeseci bio u istražnom zatvoru na kraju “ispao” iz optužnice. “I nitko u hrvatskoj javnosti nije upitao DORH zašto je potpredsjednik Vlade bio pet mjeseci u zatvoru, nitko mu se nije ispričao. Nitko to nije tematizirao jer je bilo važno da progon Sanadera ide dalje”, kazao je bivši premijer u svojoj opsežnoj obrani. Ponovio je i da je Bajić jednom zajedničkom splitskom poznaniku potvrdio da mora progoniti Sanadera te da je zbog toga išao na razgovor i u američko veleposlanstvo.

Tvrdi i da je represivni aparat vršio “pritisak na svjedoke” te koristio “druge metode zastrašivanja” njega i njegove obrane. “U svakom predmetu koji se vodi protiv mene na ovom Županijskom sudu postoji jedan čovjek, optuženik, osumnjičenik, koji je priznao svoje navodno nedjelo, a onda pod pritiskom DORH-a odgovornost prebaci na mene. Bilo da sam mu naredio ili da mi je dao novac, a za što ne ponudi ni jedan materijalni dokaz. To se dogodilo u slučaju Hypo i Ina-Mol s Robertom Ježićem, u Fimi s Mladenom Barišićem, u slučaju Planinska s Fiolićem i u slučaju Hep-Dioki s Ivanom Mravkom”, kazao je Sanader.

Ustvrdio je da je Uskok i u ovom slučaju “već u fazi istrage i pripreme optužnice postupio nezakonito jer se ucjenama i prijetnjama u pravnoj državi ne mogu pripremati optužnice”. Kazao je i da mu je Fiolić, prije pritvaranja, priznao da ga je Bajić “lomio”, iako je on ustrajao pri svojoj tvrdi da je novcem zarađenim prodajom zgrade sagradio kuću za sina. No, taj je iskaz, tvrdi Sanader, naknadno je nestao iz spisa.

Podsjetio je i da je Ustavni sud rušeći presudu u slučaju Hypo i Ina-Mol zaključio da Županijski sud ne smije kriminalizirati odluke Vlade. “Paralela s Planiskom je očevidna. Zašto se to sve događalo – u tom progonu koji je realizirao Uskok u samoj srži leži politička volja”, kazao je Sanader. Za slučaj Planinska ustvrdio je da je “još eklatantniji”, jer on uopće nije bio na sjedini Vlade kada je odlučeno o kupnji zgrade u Planinskoj. Odluku je na dnevni red stavila potpredsjednica Kosor, koja ju je nakon glasovanja i potpisala, rekao je Sanader koji je u obrani detaljno govorio i o svoja dva mantada na čelu HDZ-ove Vlade te odlasku iz politike.

U političkom dijelu obrane ponovio je i da je ostavku u srpnju 2009. podnio jer nije pristajao na slovenske teritorijalne pretenzije zbog kojih je susjedna država, kako je kazao, blokirala hrvatske pristupne pregovore. Čelne pozicije u Vladi i stranci potom je prepustio Jadranki Kosor za koju je vjerovao da neće popustiti, no ona je ipak pristala na sporazum sa Slovenijom. Sanader je zaključio i da mu činjenica što je bio premijer ne smije biti olakotna ili otegotna okolnost već da treba imati isti tretman poput ostalih građana. Zbog toga je, dodao je, zahvalan Ustavnom sudu jer je, osim ukidanja presude u slučaju Hypo i Ina-Mol, zaustavio “ostrašćeni jakubinski pristup” tužiteljstva.

Sanader će, prema utvrđenom rasporedu, obranu u slučaju Planinska iznositi još 22. i 28. siječnja, nakon čega slijede ostali optuženici. Osim Fiolića, koji unatoč priznanja o podmićivanju bivšeg premijera s njim dijeli optuženičku klupu, sve je optužbe u ovom slučaju priznao i bivši ministar Petar Čobanković pa je nakon nagodbe s tužiteljstvom osuđen na rad za opće dobro. Uz Sanadera i Fiolića na optuženičkoj je klupi ostao i Mladen Mlinarević, čija je tvrtka Inžinjerski biro, prema Uskokovim tvrdnjama, udvostručila vrijednost nekretnine u Planinskoj prije nego što ju je otkupilo Čobankovićevo ministarstvo.

You may also like

0 comments