Home Ekonomija Samsung povlači Samsung Galaxy Note 7

Samsung povlači Samsung Galaxy Note 7

by Agencije

Tehnološki div Samsung Electronics razmišlja o povlačenju s tržišta novog modela mobitela Galaxy Note 7, zbog izvješća da su se neki od tih skupih pametnih telefona zapalili uslijed problema s baterijom, kazala je u petak za Reuters osoba upoznata sa situacijom.

Ta osoba željela je ostati anonimna budući da odluka o mogućem opozivu još nije donijeta, a kazala je da kompanija još nije odlučila o detaljima poput vremena mogućeg opoziva ili broju telefona koji bi mogao biti povučen. Samsung je, pak, odbio komentirati postojanje plana za opoziva tog uređaja, na koji se neki korisnici žale da im se zapalio za vrijeme punjenja.

Dok analitičari očekuju da će se problemi s Note 7 brzo riješiti, upozoravaju i da bi oni mogli ugroziti oporavak Samsungova poslovanja s mobitelima, koji je bio potaknut nakon plasmana niza uspješnih uređaja, čime je ta južnokorejska kompanija uspjela napraviti zaokret i zaustaviti pad tržišnog udjela. Kako bi zadržala zamah u prodaji s obzirom na žestoku konkurenciju, budući da bi Apple idućeg tjedna trebao pustiti u prodaju najnoviji model iPhonea, kompanija je položila sve nade u Note 7.

U srijedu je Samsung objavio da je zaustavio isporuke novog telefona za prva tri južnokorejska isporučitelja, dok se ne provedu dodatna ispitivanja kvalitete. Zbog kašnjenja tih isporuka, ulagači su u četvrtak prodajama te dionice smanjili tržišnu vrijednost Samsung Electronicsa za oko 7 milijardi dolara.

Južnokorejska novinska agencija Yonhap izvijestila je da je Samsung Electronics odgodio lansiranje Note 7 modela na ključnim europskim tržištima kao što su Velika Britanija i Francuska. Isporuke u SAD-u, čini se, također su prekinute, objavio je Yonhap ne navodeći izvore. Samsung je Reutersu kazao da “provodi temeljitu inspekciju” sa svojim partnerima o Note 7 te da će u najkraćem mogućem roku objaviti zaključke. Kompanija nije odmah komentirala izvješće agencije Yonhap.

Analitičari Credit Suissea procjenjuje da bi opoziv tog telefona ili veća kašnjenja u isporukama mogli izbrisati 1.500 milijardi wona (1,34 milijardi dolara) operativne dobiti te kompanije u 2016., za koju se očekuje da će iznositi 30.200 milijardi wona. No, ustvrdili su i da bi to bio “apsolutni najgori scenarij ” te da je malo vjerojatno da će se realizirati jer se očekuje da će kompanija riješiti sve probleme prije četvrtog tromjesečja. Poslovanje s mobitelima doprinosi s otprilike 54 posto operativnoj dobiti Samsung Electronicsa, koja je u prvih šest ovogodišnjih mjeseci iznosila 14.800 milijarde wona.

Related Posts