Samoraspuštanje Sabora u ponedjeljak u podne

Nakon konzultacija javnosti se obratila Predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović. “Upravo sam završila prvi i posljednji krug konzultacija za određivanje mandatara. Tijekom konzultacija nitko me nije uvjerio da uživa potrebnu potporu za dobivanje statusa mandatara. Natpolovična većina je zauzela stav za nove izbore. Obzirom da je ustavni rok od 30 dana nemoguće skratiti, a uvažavajući volji većine za novim izborima – apeliram na Željka Reinera da se rasprava i odlučivanje o raspuštanju Sabora održe što prije. Predstavnici parlamentarnih stranaka izrazili su želju da izbori budu početkom rujna i uvažavat ću to pri odlučivanju”, rekla je Predsjednica.

Lider oporbe i predsjednik SDP-a Zoran Milanović izjavio je u petak novinarima kako je bio kod predsjednika Hrvatskog sabora te je dogovoreno da će u ponedjeljak u 12 sati biti saborska sjednica na kojoj će se definitivno donijeti odluka o samoraspuštanju Sabora.

“Bio sam na razgovoru s predsjednikom Sabora i dogovoreno je, rekao je tako, a ja sam rekao da ću to reći medijima, da se u ponedjeljak u 12 sati obavijesti zastupnike da će biti sjednica Sabora na kojoj će se definitivno donijeti ova odluka jer za to postoje predlagatelji iako je to bilo moguće i danas jer su predlagatelji u dovoljnom broju ovdje. On to nije htio. On odlučuje, nadam se da iza toga nema nikakvih skrivenih namjera”, rekao je Milanović novinarima u Sabor.

Odluka o raspuštanju, kaže, stupila bi na snagu 15. srpnja. Kazao je i kako ne zna kako bi protumačio izjavu šefa HDZ-a Tomislava Karamarka nakon što je izišao iz Ureda Predsjednice, a koji najavljuje da će nastaviti razgovore i usprkos tome što postoje potpisi za raspuštanje Sabora. “Ne znam kako da protumačim u izjavu, nadam se zbunjenošću”, poručio je.

Predsjednici Republike Kolindi Grabar Kitarović rekli smo da imamo kvalitetnog kandidata za novog mandatara, da ćemo ga poduprijeti i da ćemo u idućih osam dana pokušati preokrenuti priču o 82 potpisa za raspuštanje Hrvatskog sabora i nastavljamo pregovore s ljudima s kojima smo započeli pregovarati, izjavio je u petak predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko.

Nama su izbori najneprihvatljivije rješenje zbog vremena i troškova, no prihvatiti ćemo ih budu li neminovnost, kazao je Karamarko novinarima nakon konzultacija s Predsjednicom. Upitan hoće li odstupiti s mjesta predsjednika stranke budu li raspisani novi izbori, Karamarko je odgovorio da će o tome što je najbolje za njegoovu stranku odlučiti kao odgovoran čovjek. Znat ću verificirati ono što sam dobro napravio, ali i ono što sam eventualno loše napravio, rekao je Karamarko.

Upitan što ako ne bude Sabora (s obzirom da je već prikupljeno 82 potpisa za njegovo raspuštanje) Karamarako je rekao kako nisu bitni potpisi nego glasovi te dodao – pričekajmo, vidjet ćemo. Glavni tajnik HDZ-a Domagoj Ivan Milošević rekao da će se glasovati o tom da se uvrsti u dnevni red glasovanje o eventualnom samoraspuštanju Sabora. Treba smiriti strasti, svi znamo kakva je situacija i da smo imali disfunkcionalnu Vladu koja nije donosila odluke kako su građani očekivali i tu smo preuzeli odgovornost.

Karamarko je kazao da će se do zadnjeg trenutka truditi oformiti novu parlamentarnu većinu te ne priznaje poraz ideje o novom mandataru. “Naravno da ne, mi ćemo i dalje nastojati. Naravno, koliki su izgledi to je druga priča. A spremni smo i na izbore”, rekao je.

Kazao je i da predsjednik Hrvatskoga Sabora Željko Reiner od HDZ-a nije dobio nikakav naputak o tome da prolongira izglasavanje odluke o raspuštanju Sabora. “Nije dobio takav naputak. Tek ćemo danas razgovarati. Mi nećemo napraviti ništa što bi otezalo pozitivne procese”. Izbori, ako do njih dođe, kaže, bit će u nezgodnom trenutku zbog ljeta jer će vjerojatno biti mala izlaznost birača. To nije dobro, rekao je.

Na pitanje kakvu je to taktiku imao HDZ, s obzirom na to da je jučer “sa SDP-om srušio svoju Vladu”, a danas 82 zastupnika traži raspuštanje Sabora, Karamarko odgovara da je taktika bila dobra, ali da se svi nisu držali dogovora. “Zato ćemo ovih dana razgovarati”, dodao je.

Zastupnici Mosta smatraju da treba raspustiti Sabor i izvijestili smo Predsjednicu da su svi naši zastupnici podržali takav zahtjev i da očekujemo da Sabor što prije o tome raspravlja te da se samoraspusti 15. srpnja kako bi se izbori mogli održati početkom rujna, potvrdio je u petak predsjednik Kluba zastupnika Mosta Miroslav Šimić nakon konzultacija s predsjednicom Republike Kolindom Grabar Kitarović.

To je potrebno stoga jer je tijekom ljeta dio građana na sezonskom radu i kako bi osigurali što veću izlaznost i kako bi buduću sabosrka većina imala štpo jaču legitimaciju, kazao je Šimić na Pantovčaku.

Potpredsjednik Sabora Robert Podolnjak rekao je kako su Predsjednici kazali da je dobra demoratska praksa da se u uređenim demokratskim zemljama izbori, osobito parlamentarni, nikada ne održavaju tijekom srpnja i kolovoza. Podpredsjednica Sabora Vesna Pusić i Milanka Opačić i ja zauzeli smo se za sazivanje sjednice Predsjedništva Sabora na kojoj bi se donijela odluka o sazivanju saborske sjednice na kojoj bi se odlučilo samoraspuštanju Sabora, kazao je Podolnjak.

You may also like