Samo trećina europskog elektroničkog otpada je pravilno zbrinuta i reciklirana, a veliki broj odbačenih mobitela, računala i televizora završi na ilegalnim otpadima, pokazala je studija Ujedinjenih naroda (UN) i INTERPOL-a.

Švedska i Norveška nalaze se na vrhu liste zemalja koje pravilno zbrinjavaju EE otpad i u tim zemljama se 85 posto elektroničkog i električnog otpada reciklira, dok su na začelju ljestvice Rumunjska, Španjolska i Cipar sa svega 20 posto. Zbog opasnih supstanci koje su sadržane u električnim i elektroničkim uređajima kao što su toksični metali, npr. berilij, kadmij, olovo, živa… EE otpad je klasificiran kao opasni otpad i ne smije završiti u komunalnom otpadu, te se mora skupljati odvojeno od ostalog otpada.

Studija je pokazala kako se većina ilegalne trgovine EE otpadom odvija na ‘susjednim vratima’, a ne u dalekim afričkim zemljama kao što se do sada mislilo. “Većina ilegalne e-trgovine se odvija kod nas, vrata do. Problem je i nesavjesnih ljudi. Nesavjesnost se događa svugdje. U Europi ima i dosta krađa elektroničkog otpada,” kazao je Jaco Huisman znanstveni kordinator projekta.

Dodao je kako je 2012. u Europi reciklirano svega 3,3 milijuna tona od 9,5 milijuna tona EE otpada. Zbog krađe vrijednih komponenti iz EE otpada Europa godišnje izgubi oko 1,7 milijardi eura. “Problem je i što potrošači ne znaju gdje pronaći centre za zbrinjavanje EE otpada,” dodao je Huisamn.

Related Posts