Samo Rusija ima pravo intervenirati u Siriji?

Avioni ruskih Zračno-svemirskih snaga već izvode zračne operacije i ciljano bombardiraju pozicije terorista „Islamske Države” u Siriji, izjavio je službeni predstavnik Ministarstva obrane Ruske Federacije general Igor Konašenkov. ”Po naredbi vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga Ruske Federacije Vladimira Putina danas su započele zračne operacije, nanošenje udara po teroristima grupacije „Islamska Država” na teritoriju Sirijske Arapske Republike”, rekao je zapovjednik novinarima, prenose RIA „Novosti”.

Konašenkov je isto priopćio da je ministar obrane RF general vojske Sergej Šojgu upoznao svoje kolege u Organizaciji ugovora o kolektivnoj sigurnosti s detaljima zračne operacije u Siriji. Avioni Ratnog zrakoplovstva Rusije bombardiraju borbenu tehniku, transportna sredstva, skladišta oružja, municije i goriva koja pripadaju teroristima „Islamske Države”, prenosi RIA Novosti

Predsjednik Rusije Vladimir Putin je izjavio da je organizacija „Islamska Država” već odavno proglasila Rusiju za svog neprijatelja, prenosi portal „Gazeta.Ru”. „Nije tajna da je takozvana ”Islamska država” Rusiju odavno proglasila za svog neprijatelja”, izjavio je Putin. Istaknuo je da se na strani terorista bori tisuću ljudi iz različitih zemalja. „Ako oni postignu uspjeh u Siriji, oni će se neizostavno vratiti u svoje zemlje, doći će i u Rusiju”, izjavio je ruski predsjednik.

Putin je naveo jedini pravi način borbe s međunarodnim terorizmom. „Jedini pravi način borbe s međunarodnim terorizmom (a u Siriji i na teritoriju njoj susjednih zemalja haraju upravo bande međunarodnih terorista) je djelovanje unaprijed. Treba se boriti i uništavati teroriste na teritorijima koje su osvojili, ne treba čekati da oni dođu u našu kuću”, izjavio je Putin.

Osnovni zadatak zrakoplovnih snaga Rusije u Siriji je borba protiv terorizma i podrška sirijskim legitimnim vlastima u toj borbi, izjavio je glasnogovornik ruskog predsjednika Dmitrij Peskov, odgovarajući na pitanje, može li Rusija jamčiti da će ruski avioni napadati samo pozicije „Islamske Države”.

Peskov je objasnio da će Rusija biti jedina zemlja koja će legitimno izvoditi operacije u Siriji, na zahtjev vlasti te zemlje. „Sudjelovanje oružanih snaga na teritoriju trećih zemalja je moguće samo uz rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a ili na zahtjev legitimnog rukovodstva konkretne zemlje. U ovom slučaju Rusija će biti de facto jedina zemlja koja ima pravo na vojnu intervenciju na zahtjev legitimnog predsjednika Sirije”, izjavio je Peskov, a prenose RIA „Novosti”.

Rusija zahtijeva od SAD-a da povuče avione iz sirijskog zračnog prostora,prenosi Fox News, pozivajući se na visokog američkog dužnosnika. Kako se navodi, izvor iz Pentagona je priopćio da američko rukovodstvo ne namjerava pristati na ruske zahtjeve, prenosi „Vzgljad”. Prema njegovim riječima, ruski diplomati su poslali službeni zahtjev da se odmah povuku američki vojni avioni iz Sirije kako bi se izbjegao sukob s ruskim zrakoplovstvom. Kako je rekao, Ratno zrakoplovstvo Rusije već je prisutno u sirijskom zračnom prostoru. U međuvremenu, izvor iz Pentagona rekao je za američki kanal da se zapovjedništvo SAD-a neće složiti sa zahtjevima ruske strane i ne namjerava povući borbene avione iz Sirije. Kako prenosi „Vzgljad”, američko veleposlanstvo u Moskvi nije potvrdilo informaciju o ruskom zahtjevu u vezi s povlačenjem američke avijacije iz Sirije. (Russia Beyond the Headlines)

You may also like