Samo ravnoteža straha doista funkcionira

Analiza Foreign Affairsa
Ugledna američka publikacija u novom broju donosi analizu obnavljanja utrke u naoružanju u svemiru.

To da je novi hladni rat u punom jeku ne govori nam samo pokušaj Donalda Trumpa trgovinskim ratovima i narušavanjem arhitekture međunarodnih odnosa napraviti bolju poziciju za SAD, ne govori nam samo energetski sukob SAD-a i Rusije u Europi, obnova hladnoratovskog savjetodavnog vijeća SAD-a, nego nam o to govori i nova utrka u svemiru.

Amerikanci su ovih dana najavili povratak na mjesec, Rusi koketiraju s time, Kinezi su blizu ostvarenju, Indija je neki dan uspjela srušiti satelit u svemiru….čak je i Ruanda lansirala satelit. Donald Trump je odlučio osnovati svemirske vojne postrojbe. Izazvalo je to s jedne strane podsmjeh, s druge strane kritiku zbog trošenja novca na nešto što ne služi zaštiti poreznih obveznika, a najglasniji kritičari su progresivci koji smatraju kako bi svemir trebao biti područje mira.

Možda, ali u modernoj povijesti nikada nije bilo tako. Naime, svemir je već militariziran, Rusija, Kina i Indija, očito su u mogućnosti oružano naštetiti interesima SAD-a u svemiru i obrnuto. Mogućnost rušenja satelita, u modernom je vojnom smislu, kada se ratovi vode, više nego li ikada, informacijama, velika je prijetnja.

Inače, već su 1954. godine donijete odluke i u SAD-u i u SSSR-u o lansiranju vojnih satelita, koji su postali ključni u upoznavanju protivnika, a imali su veliku ulogu i u sprječavanju Kubanske krize, prilikom pregovora o njoj u UN-u. Do 70-ih godina prošlog stoljeća obje su strane razvile snažna antisatelitska oružja, a već sredinom 80-ih godina prošlog stoljeća obje su strane testirale rušenje satelita interkontinentalnim projektilima. Osim što je bio prvi rat koji je prenošen na televiziji, prvi zaljevski rat bio je i prvi svemirski rat jer su podaci iz svemira američkoj intervenciji dali ključne podatke u intervenciji. Intervencijom NATO-a na Kosovu samo je potvrđena moć svemirskih informacija, piše u analizi Foreign Affairsa.

Prema tome ignoriranje tog problema prijetnja je velikih razmjera. Procjena je kako će svemirske snage biti ključna vojna usluga u budućnosti, pružajući uslugu kišobrana, kako od napada iz svemira na domicilnu državu, tako i u zaštiti gospodarskih i informacijskih interesa u svemiru.

Dokazuju to sve one zemlje koje razvijaju te programe, a ugovori o zaustavljanju svemirskog naoružanja i/ili demilitariziranoj zoni u svemiru jednostavno ne funkcioniraju, kako zbog razvoja vojne tehnologije, tako i zbog prirode geopolitike, u kojoj se izrazito učinkovitim pokazala ravnoteža straha, donosi Foreign Affairs.

You may also like

0 comments