Samo je 12 posto Slovenaca bez financijskih poteškoća

Rizik siromaštva zadnjih nekoliko godina u Sloveniji stagnira, pa je i lani iznosio 14,5 posto, što znači da primanja koja ne osiguravaju osnovne životne potrebe ima 290.000 od ukupno nešto preko dva milijuna stanovnika, pokazala je najnovija studija državnog statističkog zavoda o primanjima i uvjetima života.

U statističku kategoriju siromašnih ubrajaju se osobe koje žive same ako imaju primanja manja od 596 eura mjesečno, dok taj prag za dvočlana domaćinstva iznosi 893, a za četvoročlanu obitelj u kojoj je dvoje maloljetne djece 1251 euro na mjesec. Stopa socijalne isključenosti, koja uz materijalno stanje uvažava i neke druge kriterije životnih uvjeta, veća je i iznosi 20,4 posto, jednako kao i lani.

Među Slovencima koji žive ispod praga siromaštva najviše je umirovljenika (26 posto), nakon njih najviše je nezaposlenih, a slijede osobe u radnom odnosu i maloljetna djeca.Riječ je o podacima iz terenskog istraživanja, ali je anketa koju je proveo statistički zavod pokazala kako je subjektivni osjećaj siromaštva kod ljudi izraženiji i odstupa od statistike. Tako je samo 12 posto ispitanika navelo da žive bez financijskih teškoća, a 35 posto da jedva prežive mjesec s primanjima koje dobivaju.

Za 37 posto ispitanih već sami stambeni troškovi predstavljaju velik problem, ali se u analizi navodi da je i 8 posto onih koji spadaju u kategoriju s najvišim primanjima izjavilo da ponekad kasne s podmirivanjem računa i da teško žive. Prosječna plaća u Sloveniji ove godine iznosi 1004 eura neto, ali dvije trećine zaposlenih primaju manje od prosjeka, prosječna neto mirovina je 610 eura, a bez posla je 12,5 posto za rad sposobnog stanovništva.Socijalnu pomoć ove godine prima 54.000 osoba, što je skoro za desetinu više nego lani.

You may also like

0 comments