Salzburški summit ministara unutrađmjih poslova o sigurnosti

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić sudjeluje na na ministarskom sastanku “Salzburškog foruma”, koji se održava u utorak iza zatvorenih vrata u austrijskom St. Poeltenu, a posvećen je pitanjima sigurnosti.

Na poziv austrijske ministrice unutarnjih poslova Johanne Mikl-Leitner taj međunarodni skup okupio je oko dvadeset ministara i njihovih suradnika iz zemalja članica EU te država srednje i Jugoistočne Europe, ravnatelje Europola, Interpola, UNHCR-a, na zajedničkom razgovoru i dogovoru o aktivnostima u borbi protiv sigurnosnih prijetnji i izazova, posebice rastućeg problema terorizma i ekstremizma. Poseban naglasak tijekom konferencije, koja je podijeljena u osam cjelina, bit će stavljen na učinkovitu borbu protiv terorizma, problematiku ilegalnih migracija i azila te trenutačno stanje u Ukrajini.

Da bi se uspješno upravljalo informatičkom (syber) sigurnošću potrebno je unaprijed postaviti određene standarde, ističu organizatori skupa te austrijsko predsjedanje “Salzburškim forumom” predviđa početak “Dijaloga o ‘syberu’ u Srednjoj i jugoistočnoj Europi”, dok je uoči početka današnjeg rada konferencije otvorena i izložba o važnosti informatičke sigurnosti. Jedna od tema skupa je i pojačana suradnja s Europolom i Interpolom.

Salzburški forum osnovan je na inicijativu austrijskog ministarstva unutarnjih poslova kao važna grupacija članica EU na kojem se usuglašavaju stajališta i interesi prije sastanaka ministara unutarnjih poslova EU. Kao srednjeeuropsko sigurnosno partnerstvo svrha mu je intenziviranje regionalne suradnje te jačanje suradnje s prijateljima foruma, zemljama Zapadnog Balkana. (Agencije)