Salvini će prodati zlatne rezerve kao rješenje za rupu u proračunu

Posezanje u zlatne rezerve da bi se popunile rupe u proračunu moglo bi biti zanimljiva ideja, rekao je u ponedjeljak potpredsjednik talijanske vlade Matteo Salvini, odgovarajući na upit novinara da komentira napise u tisku o takvim razmišljanjima u vladi.
Talijanski list La Stampa objavio je da vlada razmišlja o tome da iskoristi dio državnih zlatnih rezervi, koje drži talijanska središnja banka, kako bi smanjila proračunski deficit u ovoj godini i izbjegla planirano povećanje poreza na dodanu vrijednost (VAT) u 2020. godini. “Premda to područje nije u mojoj nadležnosti, mogla bi to biti zanimljiva ideja”, rekao je Salvini, čelnik stranke Sjeverne lige, odgovarajući u Rimu na novinarsko pitanje o mogućnosti posezanja za zlatnim rezervama.

Prijašnje pokušaje talijanskih vlada da oporezuju zlatne rezerve ili da dio prodaju kako bi se pomoglo uravnotežiti državni proračun zaustavila je Europska komisija zato što bi se time potkopala neovisnost talijanske središnje banke, odnosno prekršila pravila o financiranju države.

Korištenje zlatnih rezervi kojima upravlja središnja banka počelo se spominjati kao opcija nakon što je vladajuća koalicija ekstremno desne Lige i Pokreta 5 zvjezdica proteklog vikenda obećala da će smijeniti vodeće dužnosnike talijanske središnje banke zato što po njihovim riječima nisu spriječili propast nekoliko banaka.

Ministar poljoprivrede Gian Marco Centinaio, član Lige, izjavio je pak danas kako nikad ni od kog u vladi nije čuo da spominje mogućnost korištenja zlatnih rezervi za popunjavanje proračunskih manjkova. “Nikad nisam na sjednicama vlade ni u bilo kojem drugom političkom okviru čuo razgovore o tome da posegnemo za zlatom središnje banke”, kazao je Centinaio u razgovoru za Radio Capital.

Italija je treća zemlja u svijetu po količini zlatnih rezervi, nakon SAD-a i Njemačke, s ukupno 2.451,8 tona zlata u prošloj godini, podaci su Svjetskog vijeća za zlato.

You may also like

0 comments