SAD želi da Grčka ostane u EU, na tržištima panika

Visoki američki dužnosnici umiješali su se ovaj vikend u grčke financijske probleme pozivom Međunarodnom monetarnom fondu i Europskoj uniji da osmisle plan oporavka koji bi Grčku zadržao u eurozoni. U nizu odvojenih subotnjih telefonskih razgovora s direktoricom MMF-a Christine Lagarde i ministrima financija Njemačke i Francuske, američki ministar financija Jack Lew pozvao je sve sugovornike da “pronađu održivo rješenje koje Grčku stavlja na put reformi i oporavka unutar eurozone”, kaže se u nedjeljnom priopćenju američkog ministarstva. U priopćenju koje je Reutersu dao glasnogovornik, Lew kaže kako je “za sve strane važno da nastave surađivati u traženju rješenja, što podrazumijeva i raspravu o mogućem otpisu grčkoga duga”, uoči referenduma o uvjetima financijske pomoći zakazanom za iduću nedjelju. 

Čelnica MMF-a Christine Lagarde rekla je u nedjelju da je razočarana zastojem u pregovorima kojima bi trebalo spriječiti grčki bankrot, ali je i dodala da je eurozona “u snažnoj poziciji” i može učinkovito reagirati na promjenu stanja. U priopćenju Lagarde poziva na uravnotežen pristup obnovi ekonomske stabilnosti i rasta u Grčkoj, uz provođenje strukturnih i fiskalnih reforma te naglašava spremnost na nastavak pregovora. I predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker pokušao je u zadnji čas u nedjelju nagovoriti Grčku da pristane na dogovor koji bi je spasio od bankrota te rekao kako su pregovorima “vrata i dalje otvorena”.

Juncker se obratio izravno grčkim glasačima. Komisija je objavila dokument za koji tvrdi da je ublažena ponuda koju su grčki pregovarači razmatrali u petak navečer u Bruxellesu kad je stigla vijest da je premijer Aleksis Cipras odbacio ponudu i odlučio raspisati referendum. “U interesu transparentnosti i radi informiranja grčkoga naroda”, obrazložio je Juncker na Twitteru koji je objavljen i na grčkom. Šef Europske komisije dodao je poveznicu na dokument od deset stranica proračunskih i drugih “prethodnih postupaka” službene Atene, za koje su se EU, ECB i MMF dogovorili da budu uvjeti za davanje nove gotovinske pomoći Grčkoj. Eurogrupa, ministri financija zemalja eurozone, mogli su o tome postići dogovor na subotnjem sastanku, ali povukli su prijedlog zbog, kako tvrdi Komisija, “jednostrane odluke grčkih vlasti da odustane od cijelog postupka”.

Među elementima toga prijedloga, a datiran je s 26. lipnja u 20 h po srednjoeuropskom vremenu, jesu i formulacije o mirovinama drukčije nego u povjerljivom nacrtu koji je Reuters dobio na uvid početkom proteklog tjedna te ustupci kad je u pitanju porez na dodanu vrijednost za hotelsku industriju koja je za Grčku vitalna. U novom prijedlogu kaže se da hoteli mogu naplaćivati smanjenu stopu PDV-a od 13 posto, a ne standardnih 23 posto. Jedan dužnosnik grčke vlade rekao je za Reuters da ta ponuda nije poslana službenoj Ateni.

Tečaj eura potonuo je u ponedjeljak gotovo 2 posto, a oštro su pale i cijene dionica na svim azijskim burzama jer Grčkoj prijeti bankrot i jer je tamošnja vlada uvela kapitalnu kontrolu kako bi spriječila odljev novca iz banaka. Kako su pregovori između Grčke i njezinih kreditora prošloga tjedna propali, toj članici eurozone prijeti bankrot 30. lipnja, kada joj na naplatu stiže kredit Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) od 1,6 milijardi eura.

U strahu od kolapsa bankarskog sustava, grčka vlada uvela je u nedjelju kapitalnu kontrolu, odnosno ograničenja u povlačenju novca iz banaka, koje će, prema odluci vlade, biti zatvorene do 6. srpnja.

 

A na valutnim je tržištima euro pod snažnim pritiskom grčke dužničke drame, unatoč porukama dužnosnika iz eurozone da je taj blok sada puno spremniji za eventualne šokove nego što je to bio kada je izbila dužnička kriza i da će učiniti sve kako bi zadržali stabilnost zajedničke valute. Tečaj eura potonuo je jutros u jednom trenutku 1,9 posto, na samo 1,0955 dolara, najnižu razinu u gotovo mjesec dana. Kasnije se blago oporavio, pa se trenutačno kreće nešto iznad 1,10 dolara. Švicarski franak, koji se također smatra sigurnim utočištem u nesigurna vremena, također je jutros ojačao prema euru, pa je cijena zajedničke europske valute skliznula na 1,0260 franaka, najnižu razinu od kraja travnja. Ipak, analitičari kažu da na valutnim tržištima ne vlada panika. “Trgovanje je zasad iznenađujuće uredno, s obzirom na reakcije kakve su se očekivale nakon vijesti tijekom vikenda. Moglo je biti puno gore”, kaže Bart Wakabayashi, valutni strateg u tvrtki State Street Global Markets.

Europskim burzama prijeti u ponedjeljak najveći dnevni pad cijena dionica od 2011. godine jer se ulagači povlače s tržišta zbog straha od bankrota Grčke. FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati na gubitku 3 posto, dok je Euro STOXX 50 indeks potonuo 4 posto, najviše od 2011. godine. Londonski FTSE, frankfurtski DAX i pariški CAC indeks bili su u 9,30 sati u minusu između 2 i 4 posto. Prošloga su tjedna cijene dionica na europskim burzama snažno porasle jer su se ulagači nadali da će Grčka i njezini kreditori tijekom vikenda postići dogovor o daljnjoj pomoći toj članici eurozone.

Međutim, kako su pregovori propali, Grčkoj prijeti bankrot 30. lipnja, kada joj na naplatu stiže kredit Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) od 1,6 milijardi eura. Grčka vlada je najavila raspisivanje referenduma 5. srpnja kako bi građani pokazali što misle o uvjetima međunarodne financijske pomoći, a oni su tijekom vikenda reagirali povlačenjem gotovine iz banaka. U strahu od kolapsa bankarskog sustava, grčka vlada uvela je u nedjelju kapitalnu kontrolu, odnosno ograničenja u povlačenju novca iz banaka, koje će, prema odluci vlade, biti zatvorene do 6. srpnja.

Unatoč riziku od kolapsa banaka, Europska središnja banka (ECB) izvijestila je u nedjelju da neće povećati razinu hitnih pozajmica Grčkoj, što dodatno otežava položaj grčkih banaka. “Grčka je na izlazu iz eurozone bliže nego što je ikada bila i ovo će vjerojatno biti loš tjedan za burze”, kaže Daniel Martin, analitičar u tvrtki Capital Economics. Kako bi se spriječio oštar pad cijena dionica, na burzi u Ateni neće se raditi cijeloga tjedna. Pod najvećim su pritiskom jutros burze onih zemalja koje, kao i Grčka, imaju dužničke probleme i na koje bi najviše mogli utjecati mogući potresi na financijskim tržištima zbog čega bi im mogla porasti cijena zaduživanja.

Cijene dionica u Portugalu potonule su 5 posto, a na burzi u Madridu više od 4 posto. “Rizik od ‘Grexita’ raste, a nesigurnost se na tržištima povećava kako ulazimo u nepoznato područje bankrota, kontrole depozita, isplata…”, navode analitičari Goldman Sachsa u bilješci klijentima.

You may also like

0 comments