SAD žali zbog povlačenja Rusije iz ICC-a

SAD je izrazio žaljenje zbog odluke Rusije da se povuče iz Međunarodnog kaznenog suda (ICC), javila je agencija AFP, napominjući da je Washington istu odluku donio prije 14 godina.

Amerika je, kao i Rusija, potpisala Rimski statut 17. srpnja 1998. godine, ali nijedna od njih ga nisu ratificirali da bi na kraju definitivno odbacili njegovu nadležnost, navodi francuska agencija.

Glasnogovornik američkog State Departmenta John Kirby izjavio je da SAD smatra kako je to suverena odluka svake zemlje.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin potpisao je u srijedu dekret o odbijanju Rusije da učestvuje u Rimskom statutu Međunarodnog kaznenog suda.

Rimski statut je osmišljen uz sudjelovanje Rusije i usvojen na Diplomatskoj konferenciji opunomoćenih predstavnika pod okriljem UN 1998. godine u Rimu.

Prema mišljenju Ministarstva vanjskih poslova Rusije, ICC nije opravdao nade koje su polagane u njega i nije postao nezavisan pravosudni organ sa autoritetom.

Dodaje se i da je tijekom 14 godina rada ICC donio samo četiri presude dok je potrošio preko milijardu dolara.

Također, Rusija ne može biti indiferentna prema stavu Suda iz kolovoza 2008. kada je, navodi se, režim gruzijskog predsjednika Mihaila Saakašvilija napao Južnu Osetiju pri čemu su ubijeni ruski mirovnjaci ali je Sud optužio južnoosetijske snage i ruske vojnike, prenosi Al Jazeera Balkans.

Statut je ratificiralo 60 zemalja članica.

You may also like