SAD zadržava mogućnost sankcija Sjevernom toku 2

SAD zadržava mogućnost uvođenja sankcija zbog izgradnje plinovoda Sjeverni tok 2, koji bi omogućio prijevoz ruskog plina baltičkim morem izravno u Njemačku, rekao je američki ministar energetike Rick Perry u utorak.
Perry je upitan koliki su izgledi da će SAD uvesti sankcije tvrtkama uključenima u projekt odgovorio: “Ne vidim znakove da bi ikada mogli doći do točke u kojoj ćemo poduprijeti Sjeverni tok 2, a sankcije su opcija koju predsjednik zadržava”.

Ruski je Gazprom jedini dioničar u Sjevernom toku 2 i pokriva 50 posto ukupnih troškova izgradnje koji iznose 9.5 milijarda eura. Gazpromovi zapadni partneri su OMW, Uniper, Wintershall, Shell i Engie.

Istraga posebnog tužitelja Roberta Mullera o navodnom ruskom uplitanju u američke predsjedničke izvore 2016. nastavit će se unatoč promjenama u ministarstvu pravosuđa, objavila je u utorak glasnogovornica Bijele kuće. “To je kontinuirani posao, Muellerova istraga će se nastaviti”, rekla je Kellyanne Conway Fox Newsu.

Dodala je da se otkaz glavnom državnom odvjetniku Jeffu Sessionsu “već duže vremena očekivao” i da je njegov odnos s predsjednikom Donaldom Trumpom “bremenit”. Po njezinim riječima, Sessionsov zamjenik Rob Rosenstein ostat će na svom položaju, a ministarstvo će privremeno preuzeti Matt Whitaker koji je bio predstojnik Sessionsova ureda.

Sessions je u srijedu podnio ostavku na zahtjev predsjednika Trumpa koji mu zamjera što se isključio iz istrage o ruskom upletanju u predsjedničke izbore 2016. Fox News pročitao je pismo u kojem Sessions navodi kako je takav potez od njega zatražen. Sessions je izgubio predsjednikovo povjerenje, iako je ostao vjeran programu Bijele kuće. Session je tražio izuzeće u istrazi ruskog uplitanja u američke izbore 2016. zbog svojih kontakata s ruskim veleposlanikom.

Trump je smatrao da je njegovo izuzeće otvorilo vrata imenovanju Roberta Muellera, koji je preuzeo istragu vezanu uz navodno rusko uplitanje i eventualnu povezanost Trumpova izbornog stožera s Moskvom. Sessionsov nasljednik Whitaker je bio komentator za pravosuđe tv mreže CNN u 2017. kada je napisao članak pod naslovom “Muellerova istraga Trumpa ide predaleko”, u kojem je izričito tražio da se iz istrage isključe Trumpove financije i financije njegove obitelji.

You may also like

0 comments