SAD spreman na vojnu akciju protiv Turske

CNBC
Američki državni tajnik Mike Pompeo izjavio je kako će predsjednik Donald Trump to učiniti „u slučaju nužde“.

Donald Trump spreman je za vojne akcije protiv Turske u slučaju nužde, kazao je američki državni tajnik Mike Pompeo u intevjuu televiziji CNBC. Što može biti povod za vojne akcije nije kazao, ali je naglasio kako Washington teži miru. „Mi favoriziramo mir a ne rat. Ali u slučaju nužde za primjenu vojnih akcija, vi morate znati da je predsjednik Trump na njih upotpunosti spreman“, izjavio je šef američke diplomacije, naglasivši, kako će SAD najprije koristiti diplomatske metode.

Kada ovim Pompeovim riječima dodamo ranije Trumpove izjave, poput one da „ljudi uistinu misle kako mi moramo početi rat protiv Turske, članice NATO-a“, tada nije teško zaključiti kako ta Sjeveroatlantska vojno-politička organizacija prolazi kroz nikada veću unutarnju krizu.

Najnovije Pompeove prijeteće riječi Ankari možemo promatrati i u kontekstu današnjeg sastanka Putin-Erdogan koji bi se morao održati u Sočiju na temu turske vojne operacije „Izvor mira“ i političkog pronalaska riješenja sirijskog sukoba. Washington kroz Pompea očito odašilje upozoravajući signal da se Turska na sirijskom tlu eventualno ne bi previše „zaigrala“ s Rusijom na štetu američkih interesa. Ali navedene Pompeove riječi, poznavajući Erdogana, mogu polučiti i potpuno suprotan učinak od onog očekivanog.

Zato ćemo s pozornošću pratiti tijek i rezultat današnjeg sastanka čelnika dviju ključnih država u sirijskoj krizi vezano za daljnji tijek turske vojne intervencije koja je, kao već dugo niti jedna druga vojna operacija u tom dijelu svijeta izazvala toliku količinu neizvjesnosti, nepoznanica i (ne)mogućih scenarija – u čemu i jest njezina opasnost.

You may also like

0 comments