SAD smatra Sjeverni tok 2 političkim instrumentom Kremlja

Pozivaju na moratorij
 Sjedinjene Države traže od Njemačke i Europske unije da zamrznu izgradnju plinovoda Sjeverni tok 2, poručila je privremena američka veleposlanica u Berlinu, ocijenivši da je plinovod “politički instrument Kremlja”.

“Stigao je trenutak da Njemačka i EU uvedu moratorij na izgradnju plinovoda”, poručila je Robin Quinville u razgovoru za njemački ekonomski list Handelsblatt od subote. Radovi na završetku tog plinovoda koji povezuje Rusiju i Njemačku, prekinuti već gotovo godinu dana zbog američkih prijetnji sankcijama, trebali bi se nastaviti ovih dana.

Izgraditi treba još nekoliko kilometara plinovoda preko Baltičkog mora. Quinville je istaknula da bi „moratorij” pokazao da Europa više ne tolerira „daljnje zlonamjerno ponašanje Rusije”. „Taj plinovod nije samo ekonomski projekt, nego i politički instrument Kremlja kako bi se zaobišlo Ukrajinu i podijelilo Europu”, ocijenila je.

Sjeverni tok 2, koji je trebao biti pušten u pogon početkom 2020., trebao bi udvostručiti kapacitete plinovoda Sjeverni tok 1, koji je u funkciji od 2012., i zajamčiti sigurnost opskrbe zapadne Europe preko Baltičkog mora.

U projektu sudjeluju ruski Gazprom i pet europskih grupa: francuski Engie, njemačke Uniper i Wintershall, austrijski OMV i britansko-nizozemski Shell, a proračun se procjenjuje na 9,5 milijardi eura. Kritiziraju ga Ukrajina, Poljska i baltičke zemlje, a najviše mu se protivi SAD.

You may also like