SAD smatra mianmarske čelnike odgovornima za egzodus Rohindža

Američki državni tajnik Rex Tillerson izjavio je u srijedu da Sjedinjene Države smatraju vodstvo mjanmarske vojske odgovornim za nasilni obračun s musilmanskom manjinom Rohindža.

Tillerson međutim nije rekao hoće li SAD poduzeti bilo kakve mjere protiv vojnih zapovjednika zbog ofenzive u kojoj je iz zemlje protjerano više od 500.000 Rohindža.

“Svijet ne može samo mirno gledati i svjedočiti zločinima u tom području”, rekao je Tillerson na predavanju u Centru za strateške i međunarodne studije u Washingtonu.

“Za ono što se događa držimo odgovornim vojno vodstvo”, dodao je. UNHCR je u utorak objavio da je broj Rohindža koji su iz Mjanmara prebjegli u Bangladeš porastao na 582.000 i da izbjeglice svjedoče o neprekidnim nastojanjima da ih se istjera iz zemlje.

Vlasti u budistički većinskome Mjanmaru naglašavaju da je samo izvedena sigurnosna operacija u pokrajini Rahin nakon što su militanti Rohindža napali policiju i vojne postaje potkraj kolovoza.

Stručnjaci UN-a za ljudska prava koji su razgovarali s izbjeglicama u Bangladešu zaključili su da mjanmarske sigurnosne snage sustavno nastoje protjerati Rohindže – uništavaju njihova sela, zatvaraju vođe njihovih zajednica, ubijaju civile, siluju žene i djevojčice.

Američki ministar pravosuđa Jeff Sessions odbio je u srijedu odgovarati na pitanja zastupnika o svojim razgovorima s predsjednikom Donaldom Trumpom o Rusiji i svojim kontaktima s Rusima u predizbornoj kampanji 2016. godine.

“Nisam imao neprilične razgovore s Rusima u bilo kojem dijelu kampanje”, rekao je Sessions na saslušanju pred senatskim odborom za pravosuđe.

On je u više navrata odbio govoriti o razgovorima o Rusiji s Trumpom, koji je suočen s istragom o mogućem dosluhu između članova njegova izbornog tima i ruskih dužnosnika koji su se miješali u predsjedničke izbore 2016.

Sessionsovo ponašanje vjerojatno će dodatno frustrirati demokrate koji su se već žalili na lošu suradnju administracije s istražiteljima.

Sessions je na saslušanju također rekao da ga nije ispitao posebni savjetnik Robert Mueller u odvojenoj istrazi o istoj stvari. Rusija je zanijekala miješanje u američke izbore, a Trump je ustvrdio da nije bilo nikakvog dosluha s Moskvom.

You may also like

0 comments