Home Geopolitika SAD se može braniti od projektila iz Sjeverne Koreje

SAD se može braniti od projektila iz Sjeverne Koreje

by Agencije

SAD ima “povjerenje” u svoje kapacitete obrane od sjevernokorejskih balističkih projektila, priopćio je Pentagon nakon najava sjevernokorejskog čelnika Kim Jong-Una o novom testiranju interkontinentalnog projektila.

“Imamo povjerenje u našu proturaketnu obranu, štit koji može obraniti naše saveznike i nacionalni teritorij”, kazao je glasnogovornik Pentagona Peter Cook u utorak referirajući se na prijetnje iz Pjongjanga.

Kim Jong-Un je u novogodišnjoj poruci kazao da je Sjeverna Koreja u “posljednjoj fazi prije samog testiranja balističkog interkontinentalnog projektila”.

“Još jednom pozivamo Sjevernu Koreju da se suzdrži od provokacija”, istaknuo je Cook. Pentagon nije htio špekulirati o tome što bi se dogodilo da Sjeverna Koreja dokaže da ima kapacitete za proizvodnju nuklearnih interkontinentalnih projektila.

AFP ocjenjuje da bi odgovor na sjevernokorejske nuklearne i balističke prijetnje mogao biti prvi vanjskopolitički izazov za novog američkog predsjednika Donalda Trumpa, no njegove će opcije biti smanjenje nakon neuspjeha strategije sankcija i otvaranja dijaloga koju je vodio Barack Obama.

U već tradicionalnim ‘tweetovima’, Trump je u utorak navečer poručio da nema tog sjevernokorejskog projektila koji bi ikada mogao dosegnuti američki teritorij.

Trumpe poruke mogle bi se interpretirati kao prekrivena prijetnja Pjongjangu, što je uznemirilo krugove u Washingtonu. Stručnjaci vojnu opciju smatraju izrazito opasnom i pribojavaju se da bi mogla izazvati lančanu reakciju u Aziji.

Philippe Le Corre iz Instituta Brookings smatra da bi napad na Sjevernu Koreju bila “ludost”. On rješenje vidi u dijalogu sa sjevernokorejskim režimom koji bi u nekom trenutku urodio dogovorom, a moguće rješenje vidi i u dodatnom jačanju sankcija.

Related Posts