SAD: Saudija je pogubljenjem šijitskog klerika izazvala velike napetosti

Američki State Department izrazio je zabirnutost da bi saudijsko pogubljenje istaknutog šijitskog vjerskog vođe Nimra al-Nimra moglo raspiriti sektaške napetosti u regiji te je pozvalo službeni Rijad na poštivanje ljudskih prava i sloboda izražavanja.

John Kirby, glasnogovornik Sate Departmenta u izjavi u subotu pozvao je sve lidere u regiji “da udvostruče napore” kako bi se smirile napetosti u regiji.  Pogubljenje šijitskog vjerskog vođe izazvalo je prosvjede šijitskih muslimana u zemaljma Bliskog istoka i zaoštrilo napetosti te je Saudijska Arabija pozvala iranskog veleposlanika u znak prosvjeda protiv agresivnih izjava njegove zemlje, a u Teheranu je zapaljeno veleposlanstvo Sudijske Arabije.  O pogubljenju šijitskog vođe dužnosnik je rekao da je Bijela kuća uvelike zabrinuta stanjem ljudskih prava u saudijskoj monarhiji.

Bijela kuća reagirala je i na video propagandu somalijske skupine al-Šabab koja se koristi govorom najizglednijeg republikanskog predsjedničkog kandidata Donalda Trumpa koji je rekao da bi zabranio muslimanima ulazak u Sjedinjene Države.  Nitko se ne bi trebao iznenaditi kada terorističke skupine pokušavaju novačiti ljude sugerirajući da je SAD u ratu protiv islama, rekao je glasnogovornik.

Bijela kuća je također izrazila očekvianja da će Iran završiti posao koji se obvezao učiniti u idućih nekoliko tjedana kako bi se mogao provesti povijesni nuklearni sporazum s velikim silama o iranskom nuklearnom programu.  Savjetnik za nacionalnu sigurnost Ben Rhodes rekao je u razgovoru s novinarima na Havajima da je SAD-u potrebno više vremena da prirpemi sankcije kao kaznu Iranu za njegov program balističkih raketa i ustvrdio je da odgoda tih sankcija nije rezultat pritiska službenog Teherana.  Bijela kuća je također objavila da želi da Kuba i SAD poduzmu sljedeće korake ove godine kojima će osigurati da zatopljenje odnosa počeo lani bude “nepovratan” proces.  Bijela kuća očekuje da će idućih nekoliko mjeseci donijeti odluku o posjetu predsjednika Baracka Obame Kubi.

Nepoznata iranska skupina napala je veleposlanstvo Saudijske Arabije u Teheranu, objavili su očevici u subotu navečer nakon što je rtijekom dana Iran oštro kritizirao saudijsko pogubljenje šijitskog vjerskog vođe. Očevici su kazali da su dijelovi zgrade zapaljene, a da su drugi dijelovi unutar zgrade uništeni, prenosi novinska agencija Tasnim.  Skupina “gnjevnih Iranaca” napala je veleposlanstvo prosvjedujući protiv pogubljenja šijitskog vjerskog vođe Nimra al-Nimra kojega su saudijske vlasti smaknule u subotu ujutro nakon što su ga osudile za terorizam.  Policija pokušava staviti stanje pod nadzor, prenosi agencija Tasnim.

Saudijska Arabija je pozvala iranskog velepsolnika u znak prosvjeda protiv agresivnih izjava Teherana, pošto je u subotu pogubljen saudijski šijitski dužnosnik Nimr Baker al-Nimr, navelo je ministarstvo vanjskih poslova. Ministarstvo je “iranskom veleposlaniku predalo prosvjedno pismo u vezi iranskih agresivnih izjava o zakonitim presudama koje su danas primijenjene nad teroristima u kraljevstvu”, stoji u priopćenju koje je objavila službena novinska agencija SPA.

Saudijska Arabija “potpuno odbacuje te agresivne izjave koje smatra očitim uplitanjem u poslove kraljevstva”. Nimr, koji je dulje od 10 godina u Iranu proučavao teologiju, jedan je od 47 šijita i sunita pogubljenih u subotu u Saudijskoj Arabiji prema osudi za terorizam. “Saudijska vlada s jedne starne podržava terorističke i ekstremističke pokrete, a istodobno ugnjetava i provodi smrtnu kaznu nad unutrašnjim protivnicima”, objavio je Iran. Glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Hosein Džaber Ansari je rekao da će Saudijska Arabija “platiti visoku cijenu za tu politiku”. Pogubljeni Nimr, šijitski vjerski dužnosnik, bio je oštar kritičar sunitske dinastije na vlasti.

You may also like

0 comments